AutismeEen andere kijk

Brugge - 10 maart 2015

Onderwerp

Het aantal personen met autisme in Vlaanderen is redelijk hoog. Iedereen weet ongeveer wel wat autisme inhoudt, maar toch blijft het een stoornis waar onvoldoende over geweten is bij het brede publiek.

De hersenen van mensen met autisme werken anders. Welke hersendelen hiervoor verantwoordelijk zijn, is nog niet duidelijk en dus voer voor verder wetenschappelijk onderzoek. Autisme wordt dus beschouwd als een ontwikkelingsstoornis met een neurologische oorzaak, maar kunnen we eigenlijk wel spreken van een stoornis, een ziekte, een defect?

De symptomen van autisme zijn dan wel weer duidelijk, maar zeer uiteenlopend. Men spreekt daarom ook wel van autismespectrumstoornissen. Bovendien komen niet alle kenmerken bij iedereen evenveel voor. Onder de belangrijkste kenmerken worden beperkingen in de verbale communicatie, stereotiepe gedragingen en verstoorde sociale interacties gerekend.

Autisme komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Een beperkt aantal lijdt aan het savantsyndroom, wat betekent dat ze uitblinken in één bepaalde vaardigheid zoals het zeer snel oplossen van zeer complexe rekenopdrachten.

De sprekers nemen u vanavond graag mee in de beleveingswereld van iemand met autisme en proberen op die manier een duidelijk beeld te schetsen deze complexe stoornis.

Gasten

Anke Van Acker

Anke Van Acker heeft veertien jaar gewerkt in een revalidatiecentrum voor kinderen met autismespectrumstoornissen. Als praktijklector aan de Arteveldehogeschool doceert ze het onderwerp. Ze is er ook coördinator van het Postgraduaat Autismespectrumstoornissen. Anke Van Acker werkt ook als thuisbegeleidster bij vzw Victor in Roeselare.

Petra Warreyn

Petra Warreyn is verbonden aan de onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen van de Universiteit Gent. Ze voert er onderzoek naar jonge kinderen met autismespectrumstoornissen. Haar belangrijkste werk richt zich op vroege identificatie en behandeling van autisme.

EOS redacteur en moderator

Kim Verhaeghe is wetenschapsredacteur bij het maandblad EOS. Als kind droomde hij van een carrière als wetenschapper, kon niet kiezen tussen biologie, natuurkunde of chemie, en werd daarom een beetje van dat alles. Hij spreekt over sportwetenschap, technologie, onderzoek en geschiedenis.

Links

www.autismevlaanderen.be
www.autismecentraal.com
www.geestelijkgezondvlaanderen.be
www.participate-autisme.be
 

Interessante artikels

Autistische hersenen zien er anatomisch niet anders uit. (DeRedactie.be)
Hoe robots kinderen met autisme kunnen helpen (Goed Gevoel)
Bij autisme vertonen hersenen minder verbindingspatronen (Molecular Psychiatry - KULeuven)
Leven met autisme: Maaike, Femke en Jens getuigen (reportage Karrewiet Plus)
Autisme, geen kwestie van genen alleen (Eos)

To Do

Lentesymposium 'Spanning bij ontspannen: Stressreductie en relaxatie bij autisme' (26 maart ICC Gent)
Studiedag 'Sterk in autisme (11 december ICC Gent)
 

 

 


 



Vorige edities in Brugge

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: