Autisme: een andere kijk

Gent - 2 maart 2010

Onderwerp

Hoewel het aantal personen met autisme in Vlaanderen redelijk hoog is (1 op 165), is het een eerder onbekende stoornis. Want hoewel iedereen de stoornis op zich kent, is het heel moeilijk om een duidelijk beeld te schetsen en zijn de oorzaken van autisme nog niet helemaal gekend.

Complex beeld 

De symptomen van autisme zijn zeer uiteenlopend. Ze bevinden zich op een continuüm waarbij de lichtere manifestaties benoemd worden als autismespectrumstoornissen. Bovendien komen niet alle kenmerken bij iedereen evenveel voor. Onder de belangrijkste kenmerken worden beperkingen in de verbale communicatie, stereotiepe gedragingen en verstoorde sociale interacties gerekend. Autisme komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Een beperkt aantal (10%) lijdt aan het savantsyndroom, wat betekent dat ze uitblinken in één bepaalde vaardigheid (bijvoorbeeld zeer complexe rekenopdrachten zeer snel oplossen).

Oorzaken

Autisme wordt beschouwd als een ontwikkelingsstoornis met een neurologische oorzaak. De hersenen van mensen met autisme werken anders. Men weet echter nog niet welke delen van de hersenen dit zijn. Er wordt wel eens beweerd dat in gebieden met veel technologiebedrijven (zoals Silicon Valley) het aantal gevallen van autisme hoger is dan gemiddeld. Een verklaring hiervoor zou liggen in het feit dat in deze buurt meer mensen wonen met een meer dan gemiddeld IQ en dat een hoog IQ de kans verhoogt op het krijgen van een autistisch kind. Maar klopt er iets van deze bewering? Je komt het te weten in dit wetenschapscafé.

Enkele vragen

Gasten

Psycholoog Prof. dr. Herbert Roeyers

Herbert Roeyers is verbonden aan de onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen van de UGent en voert er onderzoek naar autisme, ADHD en sociale cognitie. Zijn belangrijkste werk richt zich op de vroege identificatie van autisme en de sociale ontwikkeling bij autismespectrumstoornissen.

Ergotherapeut Anke Van Acker

Anke Van Acker heeft 14 jaar gewerkt in een revalidatiecentrum voor kinderen met autismespectrumstoornissen. Als praktijklector in de Arteveldehogeschool doceert ze het onderwerp autisme en is ze coördinator van het postgraduaat Autismespectrumstoornissen. Als freelancer voor vzw Autisme Centraal verzorgt ze al een aantal jaren de studiedag 'Schrijven bij kinderen met autisme'.

Knack-journalist en moderator Joël De Ceulaer

Joël de Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie "Grote Vragen" voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."

Links


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: