Bouwen aan ruimteDe bouwshift in Vlaanderen

Gent - 16 november 2021

Herbekijk deze editie op YouTube of herbeluister de podcast op Spotify
Voor een snelle samenvatting: scroll naar onder en bekijk het visueel verslag.

Onderwerp

 

Door de bouwshift mag je in Vlaanderen vanaf 2040 niet meer bouwen in open ruimte. De bouwshift - voorheen 'betonstop' - heeft vanzelfsprekend een reden. Vlaanderen is van alle Europese landen het dichtst bebouwd en rijkelijkst met beton overgoten. Tot 2025 blijven we dat aan een tempo van een tiental voetbalvelden per dag verder doen. Daarna mag het nog de helft zijn en in 2040 is het dus voorbij. Het doel is bestaande open ruimte te vrijwaren of herschikken én bijkomende open ruimte te creëren. De bevolking blijft echter gestaag groeien en er is dus juist meer bebouwing nodig, wat in strijd lijkt te zijn met het creëren van meer open ruimte. Anders gaan bouwen is dus de boodschap: circulair en klimaatadaptief bouwen, met aandacht voor duurzaam materiaalgebruik. 

 

In dit wetenschapscafé willen we dieper ingaan op de ambities en doelstellingen van de bouwshift, en op de problemen die ermee gepaard gaan. We hebben ook aandacht voor circulair en klimaatadaptief bouwen, één van de voorwaarden voor de realisatie van de bouwshift. 

 

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Interessante links/artikels

Bouwshift focust ten onrechte op kleine bouwloten (De Standaard)

Realisatie van een bouwshift (Departement Omgeving - Vlaamse Overheid)

Bouwshift zit muurvast (Bond beter leefmilieu)

Bouwshift nog niet in steen gebeiteld (De Standaard)

De betonstop: één stap vooruit, twee stappen achteruit (Bond beter leefmilieu)

Vlaanderen heeft een akkoord over de bouwshift (De Morgen)

Sprekers

Peter Lacoere

Peter Lacoere is ir. architect en ruimtelijk planner, verbonden aan het onderzoekscentrum Duurzaam Ruimtegebruik en Mobiliteit (DRUM) van de HOGENT. Zijn onderzoekswerk rich zich op de evolutie van het landgebruik en strategieën van duurzaam ruimtelijk beleid, met specifieke focus op beleidsdoelstellingen zoals ruimteneutraliteit en de bouwshift. Hij coördineert het onderzoeksproject 'Ruimtelijke en financiële simulatie van de Betonstop 2020-2040' van het DRUM-team, waarbij de nodige veranderingen van de ruimtelijke ontwikkeling van Vlaanderen worden verkend. Peter geeft als penhouder mee vorm aan het beleidsadvies dat de taskforce bouwshift op vraag van minister Demir momenteel voorbereidt. 

 

Hannelore Goens

Hannelore Goens is architect en lector verbonden aan de Bachelor Toegepaste Architectuur van Howest. Ze is tevens onderzoekscoördinator en coördinator van het postgraduaat Circulair bouwen. De thema's waar zij rond werkt zijn Circulair bouwen (stedenbouwkundig en gebouwniveau), duurzaam materiaalgebruik in al zijn facetten, en alles rond klimaatadaptief/klimaatrobuust bouwen (zowel op grote als kleine schaal).

 

Moderator

Jeroen Zuallaert

Jeroen Zuallaert is redacteur bij Knack sinds 2011.

Locatie en tijdstip

Eetcafé Toreke (Vlotstraat 22, 9000 GENT). We starten om 19u45.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers beantwoorden mogelijks de vragen hierboven en meer, maar ook voor jouw vragen voorzien we graag tijd. Een cafégesprek met onderzoekers, daar dienen de wetenschapscafés voor.

 

Kan ik ook online meevolgen en vragen stellen?

Absoluut! Ga naar ons Youtubekanaal en volg online mee.

Via deze Google form kan je vragen stellen. We doen ons best om je vragen te beantwoorden.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen welkom. Als de coronamaatregelen ons dwingen je toch te laten inschrijven, lees je het hier en op onze facebookpagina.

 

Laat ons alvast weten dat je komt via dit facebookevent!

 

Covid-19 Afspraken

We volgen de richtlijnen van de overheid. Dat betekent dat je – vanaf de leeftijd van 12 jaar – een Covid Safe Ticket (CST) en identiteitskaart nodig hebt om het wetenschapscafé te bezoeken. 

Eens je CST gescand is, is het dragen van een mondmasker niet verplicht, maar natuurlijk wel toegestaan. We voorzien ook ontsmettingsgel.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé ons evaluatieformulier in!

 

Deze editie gemist?

Dan vind je hier na 16 november de video-opname, het visueel verslag en de podcast.

 


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: