De crisis: hoe zou het nog zijn met ...?

Gent - 7 december 2010

Onderwerp

Berichten over de crisis zijn sinds oktober 2008 niet weg te denken uit de media. Toen barstte de kredietcrisis wereldwijd los. Problemen rond Amerikaanse hypotheken in de zomer van 2007 vormden de onmiddellijke aanleiding. Amerikaanse banken gaven te snel hypotheken aan mensen die niet kredietwaardig bleken te zijn. Die zogenaamde rommelkredieten bleken de bron te zijn van alle ellende. De banken verkochten het risico op niet-terugbetaling van de hypotheek door aan andere banken, die het op hun beurt weer doorverkochten aan nog andere banken. Op die manier ontstond een financiële zeepbel. Omdat banken aan de basis liggen van alle investeringen van bedrijven en consumpties van gezinnen, resulteerde de financiële crisis al snel in een sociale en economische crisis

Eerst de beurscrasch...

Beurzen overal ter wereld braken diepterecords. De beurskoersen op Wall Street doken onder nul. De Dow Jones en de Nasdaq kregen zware klappen. En ook de Bel20 kreeg het zwaar te verduren. Met als resultaat een diepe financiële crisis. De overheid besteedde vele miljarden euro’s aan kapitaalinjecties voor de banken. Niettemin gingen veel bedrijven failliet en verloren veel mensen hun baan. Vele duizenden mensen verloren bovendien een deel of alles van hun beleggingen.

... en nu?

Dit is wat we onthouden hebben uit de vele mediaberichten over de financiële en economische toestand. Hoe zit het ondertussen eigenlijk met de crisis? Soms is er goed nieuws over stijgingen op de beurzen en de terugkeer van winstmarges voor bedrijven. Maar afvloeiingen, besparingen en faillissementen zijn ook nog steeds schering en inslag.

Vragen

Gasten

Econoom Prof. dr. Koen Schoors

Koen Schoors is verbonden aan de Vakgroep Algemene economie van de Universiteit Gent. Hij kan ons het ontstaan van de economische crisis schetsen, ons vertellen of deze voorbij is en vooral of we nog crisissen kunnen verwachten.

Knack-journalist en moderator Joël De Ceulaer

Joël De Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie "Grote Vragen" voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."

Links


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: