De evolutietheorie geëvolueerd

Gent - 24 maart 2015

Geen audio-opname beschikbaar.

Een goede 150 jaar nadat Darwin zijn evolutietheorie voor het eerst wereldkundig maakte, is er heel wat veranderd. We hebben de genetische code ontdekt, nieuwe theorieën zoals de populatiegenetica ontwikkeld, en analyseren elke dag enorme hoeveelheden biologische data, die we zoveel mogelijk met elkaar in verband brengen (systeembiologie). De eenentwintigste eeuw wordt de eeuw van de biologie, zo zegt men. Maar wat heeft al die nieuwe activiteit toegevoegd aan de oorspronkelijke theorie van Darwin? Wetenschapscafé Gent onderzoekt hoe de evolutietheorie zelf geëvolueerd is.

Enkele vragen

Wat zijn de grootste nieuwe inzichten sinds Darwin? Hoe wordt evolutie vandaag waargenomen en onderzocht? Wat leren de recentste technologische ontwikkelingen ons bij over evolutie? Welke mechanismes drijven evolutie? Op welke manier is het antwoord op de vraag “Hoe ontstaan soorten?” veranderd?

Hoe interageren genen met de omgeving? In welke mate kunnen (verworven) eigenschappen worden overgeërfd buiten de genen om? Wat is er – naast genen – nodig om een organisme te vormen? Welke meerwaarde heeft systeembiologie?

Wat heeft de (populatie)genetica ons geleerd? Hoe verhouden evolutie en ecologie zich tot elkaar? Welke mechanismen spelen er in de huidige evolutie van de mens? Kunnen we evolutie sturen?

Hoever staat het onderzoek naar het ontstaan van het leven? Welke moleculaire aanwijzingen zijn er dat het leven op Aarde één gemeenschappelijke oorsprong heeft? In welke mate kunnen de fundamenten van het leven, zoals de principes van moleculaire informatieoverdracht , variëren en evolueren?

Wat betekenen de moderne verfijningen en aanpassingen aan de evolutietheorie voor de huidige samenleving? Kunnen zij elders toepassingen vinden?

Gasten

Frederik Hendrickx

Frederik Hendrickx is bioloog en is verbonden aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (bekend van het "Dinomuseum"). Hij is gastprofessor aan de Vakgroep Terrestrische ecologie van de UGent, waar hij het vak "Microevolutie en soortvorming" geeft

Alexis De Tiège

Alexis De Tiège is bio-filosoof en postdoc aan de vakgroep Wijsbegeerte en moraalwetenschappen van de UGent. Hij bestudeert de hedendaagse ontwikkelingen in de biologie (zijn co-promotor is een bio-informaticus!). Volgens hem evolueren we meer en meer weg van een gencentrische visie op de mens (waarbij genen een hoofdrol spelen) naar een meer divers en genuanceerd beeld van hoe organismen zich ontwikkelen.

Joël De Ceulaer

Joël De Ceulaer (@jdceulaer) is een gedreven journalist en een boeiend spreker, maar wij kennen hem vooral als moderator die op een rustige manier, maar met pittige vragen een sterk gesprek tot stand kan laten komen. Joël is redacteur bij Knack en al jarenlang de grootste supporter van het wetenschapscafé.

Praktisch

Links


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: