Duurzame landbouw: utopie of mogelijkheid?

Gent - 13 maart 2012

Onderwerp

Landbouw is tegenwoordig iets waar je nauwelijks nog hoeft bij stil te staan. Ons voedsel halen we uit de supermarkt en ook andere landbouwproducten (textiel, brandstof, …) doen vaak niet meer aan hun productie denken. Niettemin is landbouw langzamerhand een belangrijk discussiethema geworden. Groene jongens dwepen met biologische en organische landbouwtechnieken, er woeden felle debatten over het gebruik van ggo’s, en vegetariërs wijzen op de gigantische ecologische voetafdruk van de veeteelt. Als het over voedsel gaat, en over milieu, houdt het ons bezig. En dat is met landbouw duidelijk het geval.

Utopie of mogelijkheid?

In het wetenschapscafé “Duurzame landbouw. Utopie of mogelijkheid” willen we de problematiek van duurzame landbouw in zijn geheel onder de loep nemen. Is het mogelijk miljarden mensen te voeden zonder mens en milieu al te veel te belasten? We staan stil bij verschillende landbouwsystemen, hun efficiëntie en hun al/dan niet duurzaam zijn. We vragen ons af of systemen gemengd kunnen worden (denk bvb. aan ggo’s en biologische teelttechnieken). We bekijken hoe we op een duurzame manier met de bodem kunnen omgaan, en hoe ziekten en plagen duurzaam bestreden kunnen worden. Ten slotte werpen we ook een blik op landbouw in ontwikkelingslanden. Hoe gaat het er daar aan toe, en kunnen we er iets van leren?

Enkele vragen

Gasten

Landbouwkundige Patrick Van Damme

Patrick Van Damme is verbonden aan de vakgroep Plantaardige productie van de Universiteit Gent. In zijn laboratorium voor tropische en ubtropische landbouw en "etnobotanie" probeert hij bruggen te slaan tussen academisch onderzoek en toepassingen door overheden, NGO's en andere actoren in de rurale ontwikkeling van tropische en subtropische landen. Patrick is daarnaast ook voorzitter van het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling aan de UGent.

Landbouwkundige Geert Haesaert

Geert Haesaert is decaan van de faculteit Toegepaste Bio-ingenieurswetenschappen van de Hogeschool Gent en is er verbonden aan de vakgroep plantaardige productie. Zijn onderzoek  situeert zich in het raakvlak van plantengenetica, gewasbescherming en teelttechniek. Zo lag hij aan de basis van de introductie van de 'nieuwe' graanssoort triticale in België. Zijn huidig onderzoek zoomt in op toxicogene schimmels, plantenveredeling, eiwitgewassen en duurzame gewasbescherming. Zo was hij met zijn team van de proefhoeve onder meer betrokken bij de veldproef met genetisch gewijzigde phytophtora-resistente aardappelen in 2011 in Wetteren.

De Standaard-journalist en moderator Joël De Ceulaer

Joël De Ceulaer werkte van 1999 tot 2011 voor Knack. In oktober 2011 maakte hij de overstap naar De Standaard. De Ceulaer werkte ook mee aan Canvas-programma's zoals 'Spraakmakers' en 'Grote Vragen'. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: