Hoogbegaafdheid: zegen of vloek?

Gent - 8 maart 2022

Inhoud
 

“When a flower doesn’t bloom, you fix the environment in which it grows, not the flower.” (Alexander Den Heijer)

Wist je dat 10% leerlingen zich verveelt op de schoolbanken omdat ze extra uitdaging nodig hebben? Er is gelukkig steeds meer aandacht in Vlaanderen voor leerstoornissen als dyslexie, ASS of ADHD, maar ook cognitief sterk functionerend of hoogbegaafde leerlingen hebben nood aan aangepaste leerkansen en -trajecten. Louter extra oefeningen aanbieden, is niet de oplossing. 

Maar wat dan wel? En hoe begin je hieraan als leerkracht, ouder of leerling?

Volg dit café in eetcafé Toreke of via ons Youtubekanaal

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Sprekers

Katrijn De Waele

Katrijn De Waele is als docent en onderzoeker verbonden aan het Expertisenetwerk Onderwijs in de opleidingen bachelor na bachelor zorgverbreding en remediërend leren en de verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs. Ze doet samen met Katrijn Pools praktijkonderzoek naar krachtige leeromgevingen voor cognitief sterk functionerende leerlingen aan Arteveldehogeschool. Katrijn De Waele is master in opleidings- en onderwijswetenschappen en heeft jarenlange ervaring in het secundair onderwijs als taalleerkracht.

Katrijn Pools

Katrijn Pools is als docent verbonden aan het Expertisenetwerk Onderwijs in de educatieve bachelor lager onderwijs en de bachelor na bachelor zorgverbreding en remediërend leren.  Ze doet ook praktijkonderzoek naar krachtige leeromgevingen voor cognitief sterk functionerende leerlingen aan Arteveldehogeschool en is projectmedewerker van Flexio, een onderzoek rond een inclusieve leeromgeving . Ze is naast master in de educatieve studies, ook expert in hoogbegaafdheid. Ze volgde talrijke opleidingen in binnen- en buitenland rond werken met hoogbegaafde leerlingen.

Moderator

Els Van Heuverzwyn

Els Van Heuverzwyn is journalist bij VRT-radio. Als eindredacteur, redacteur en reporter bij Radio2 Oost-Vlaanderen maakt ze al 24 jaar nieuws, reportages en artikels. Omdat Radio2 een heel groot en divers luisterpubliek heeft, is ze gewoon om de meest uiteenlopende onderwerpen op een verstaanbare manier door te geven. Ook bij interviews en reportages is het telkens een uitdaging om moeilijke onderwerpen voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te maken.

Interessante links

Waar en wanneer?

Dinsdag 8 maart van 19.45u tot 21.30u. in Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22 in Gent. Of vanuit je huiskamer via de livestream op ons Youtubekanaal.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen welkom. 

Wil je graag vooraf eten in Eetcafé Toreke? Reserveer dan je pasta (bolognaise/veggie) via deze link.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Stuur je vraag in via deze Google form. We doen ons best om alle vragen te beantwoorden tijdens het wetenschapscafé.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé ons evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

Herbeluister de podcast, herbekijk de livestream of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenares. 

 


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: