ImmunotherapieBoost je immuunsysteem

Gent - 12 november 2019

Herbeluister het wetenschapscafé op mixcloud.

Onderwerp

Immunotherapie is een recent ontwikkelde, totaal nieuwe, vorm van behandeling voor kanker. Het betekent een doorbraak in de behandeling van vele kankers, en verdere ontwikkelingen stemmen onderzoekers en artsen hoopvol.

Immunotherapie werkt totaal anders dan de klassieke behandelingen van kanker. Immunotherapie gebruikt het immuunsysteem van de patiënt om de kankercellen aan te vallen en te doden. Prof. Tessa Kerre legt dagelijks aan haar patiënten uit wat immunotherapie precies is, tijdens het wetenschapscafé (@wetcafegent) laat ze ons graag meedenken over enkele vraagstukken: 

 

Gasten

Tessa Kerre

Professor Tessa Kerre is hematologe en kliniekhoofd aan het Universitair Ziekenhuis Gent. Tijdens haar studie geneeskunde raakte Tessa in de ban van het immuunsysteem. Ze wilde hier alles over te weten komen en dook dan ook het wetenschappelijk onderzoek in binnen de immunologie, aan het labo van Professor Jean Plum. Zij specialiseerde zich verder in de interne geneeskunde en verdiepte zich in de studie van het bloed, de hematologie, meer bepaald bloedkanker en stamceltransplantatie. Tien jaar geleden paste Tessa haar medische puzzelstukken in mekaar en zette zij mee haar schouders onder de immunotherapie: het inzetten van het immuunsysteem in de strijd tegen kanker. Ze is een van de groepsleiders van het CRIG, het Cancer Research Institutre Ghent (@crighent), een onderzoeksinstituut bestaande uit meer dan 400 onderzoekers die het onderzoek naar kanker willen stimuleren en versnellen.

 

Kim Verhaeghe (moderator)

Kim Verhaeghe (@eos_wetenschap) is wetenschapsredacteur bij het maandblad EOS. Als kind droomde hij van een carrière als wetenschapper, kon niet kiezen tussen biologie, natuurkunde of chemie, en werd daarom een beetje van dat alles. Hij spreekt over sportwetenschap, technologie, onderzoek en geschiedenis.

 

Praktisch

Het wetenschapscafés Gent vindt plaats in Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22 in Gent. Het gesprek start om 20.00 uur, maar kom gerust wat vroeger. Je kan voordien een spaghetti (bolognaise of veggie) bestellen aan de toog tussen 18.00 uur en 19.45 uur.  Inschrijven hoeft niet en de toegang is gratis.

 

Intressante artikels, boeken en weetjes

 


 Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: Nieuws over onze online edities sturen we naar alle abonnees. Ben je enkel daarin geïnteresseerd, vink dan een stad naar keuze aan.

Volg ons op facebook en twitter: