Leve de wetenschap!Feesteditie n.a.v. 200ste wetenschapscafé

Gent - 10 mei 2022

Inhoud

Het 200e wetenschapscafé, dat vraagt om een feestje! Op dinsdag 10 mei vieren we de wetenschap, de wetenschappers achter al die kennis en natuurlijk ook jullie, de wetenschapsfans.

Wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel beschreef wetenschap ooit als “voor velen een black box waar af en toe nieuwswaardige vonken vanaf spatten”. Daar brengen de wetenschapscafés graag verandering in.

Tijdens deze feesteditie stel je niet enkel je vragen over het onderzoek waar onze sprekers mee bezig zijn, maar krijg je ook een blik achter de schermen. Je ontdekt hoe ze dagelijks te werk gaan, waar hun passie vandaan komt, met welke twijfels ze worstelen en wat wetenschap voor de maatschappij en jouw leven kan betekenen.

Volg dit café via ons Youtubekanaal

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Sprekers

Jelle Demanet

Gestart als experimenteel psycholoog aan de UGent waar hij nog steeds gastprofessor is, de startup Apollo8 gelanceerd als consultant in (neuro)marketing onderzoek en data science, manager van het HIT lab (Human Interface Technology Lab) aan Howest én adviseur van PNI Therapeutics dat behandelresultaten voor patiënten met chronische ziekten verbetert met Virtual Reality toepassingen. Jelle Demanet (@jeldeman) zal in dit wetenschapscafé vertellen over de verschillende mogelijkheden binnen een wetenschappelijke loopbaan, over verschillende onderzoeksmethodes en over de impact die onderzoek kan hebben op verschillende doelgroepen.

Marjan Doom

Marjan Doom (UGent) verrichtte als dierenarts en anatoom onderzoek naar het bloedvatenstelsel, en was van 2008 tot 2018 conservator van de Collectie Morfologie van de UGent. In die context ontleedde ze verschillende walvissen die aan onze kust aanspoelden. Eén van hun skeletten hing ze op in de Sint-Baafskathedraal. Vandaag exploreert ze als directeur van het Gents Universiteitsmuseum (GUM) de taal tussen wetenschap, kunst en samenleving. Als curator zoekt ze steeds de dialoog met kunstenaars op en doelt daarbij bezoekers de schoonheid van het wetenschappelijk proces te laten ervaren, in alle kwetsbaarheid en menselijkheid.

Lynda Grine

Lynda (@linda_gryne) heeft een passie voor de life sciences en hun toepassingen in ons dagelijks leven. Ze behaalde een doctoraat in biochemie en biotechnologie in het Mouse genetics in inflammation lab van UGent-VIB, waarvoor ze onder meer met proefdieren werkte. Na haar doctoraat werkte ze bij het departement Dermatologie van het UZ Gent, en sinds april 2022 is ze als onderzoeker bij het Rode Kruis aan de slag. Ze is lid van de Jonge Academie en zetelde in de Onderzoeksraad van de UGent, waar ze zich onder meer boog over het complexe vraagstuk hoe onderzoekers idealiter geëvalueerd worden. Lynda is een enthousiaste en creatieve wetenschapscommunicator, die onmiddellijk bereid was om met ons de wetenschap te vieren!

Tom Storme

Tom Storme leidt het onderzoekscentrum Duurzaam Ruimtegebruik en Mobiliteit aan de Hogent. Hij coördineert ook het Instituut Duurzame Mobiliteit aan de UGent dat expertise bundelt rond mobiliteit, transport en logistiek. Fietsbarometer, een burgerwetenschapsproject over veilig fietsen in de buurt van scholen, is één van zijn projecten.
Zijn ervaring met theoretisch en praktijkgericht onderzoek, en samenwerking met burgers geeft je vanuit verschillende hoeken een inkijk hoe wetenschappers werken.

Maarten Van Dyck

Maarten Van Dyck (UGent) studeerde natuurkunde en maakte aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte een doctoraat over de experimenten van Galileo Galilei. Hij is professor aan de vakgroep Wijsbegeerte en moraalwetenschap en directeur van het Sarton Centrum voor Wetenschapsgeschiedenis. Daar doet hij onder meer onderzoek naar het ontstaan van klassieke mechanica in de 16de-17de eeuw, en naar het statuut van wetenschappelijke theorieën als een realistische beschrijving van de werkelijkheid. In 2017 was hij curator van de tentoonstelling ‘In de ban van de tijd’ in de Gentse Sint-Pietersabdij. Hij was enkele keren onze gast in de begindagen van de wetenschapscafés - het is dus een blij weerzien!

Elisa Van Kenhove

Elisa Van Kenhove voert onderzoek naar technische installaties in gebouwen, energiegebruik in woningen en renovatie van beschermd erfgoed binnen de onderzoeksgroep Bouwfysica aan de UGent. Ze startte in 2018 de voorbereidingen om haar onderzoeksresultaten te vertalen naar een spin-off bedrijf dat onder andere energiebesparingsadvies zal aanbieden.
Sinds 2022 werkt ze daarnaast aan Arteveldehogeschool om er onderzoekers te adviseren over valorisatie. De ideale spreekster dus om het te hebben over wat onderzoek kan betekenen voor maatschappij en economie.

Moderator

Kim Verhaeghe

Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.

Interessant lees- en luistervoer

Waar en wanneer

Dinsdagavond 10 mei 2022 van 19.45u tot 21.30u in Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22, Gent. Of volg dit café live vanuit je huiskamer via ons Youtubekanaal.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen welkom.

Wil je graag vooraf eten in Eetcafé Toreke? Reserveer dan je pasta (bolognaise/veggie) via deze link.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers beantwoorden (onder andere) de vragen hierboven, maar ook voor jouw vragen voorzien we graag tijd.

Via bit.ly/levedewetenschap kan je vragen stellen. We doen ons best om je vragen te beantwoorden.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé ons evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

Onze huistekenares tekent voor jou een visueel verslag, en achteraf kun je deze editie beluisteren als podcast. Je kunt al onze cafés ook herbekijken via ons Youtubekanaal.


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: