Liefde ... is chemie?

Gent - 26 februari 2008

Onderwerp

Wat verliefdheid betreft zijn we waarschijnlijk allemaal wel ervaringsdeskundigen. Concentratiestoornissen, klamme handen, vlinders in je buik: wie heeft het nog nooit meegemaakt? Er wordt lustig over gedicht en over gezongen, tijdschriften strooien kwistig tips rond om de ideale man/vrouw te vinden en te houden, en de link naar liefde en lust is nooit ver weg. Maar wat zegt de wetenschap over deze fenomenen?

Wat is liefde? Een vreemde ziekte? Het blijkt dat de hersenactiviteit van verliefden overeenkomsten vertoont met die van patiënten lijdend aan een obsessief-compulsieve stoornis. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in ons lichaam? Maakt liefde echt blind? Wat zijn de voorwaarden voor een gezonde partnerrelatie? En hoe zit het met ontrouw? Is de mens van nature wel monogaam? Of heeft de evolutie hele andere ideeën gehad? En hoe het zit met homo- en biseksualiteit? Wat ligt daaraan ten grondslag? Er zijn mensen die beweren dat iedereen in wezen biseksueel is. Hoe komen wij tot onze partnerkeuze? En is het allemaal zomaar te herleiden tot hormonen en neurotransmitters? Het zijn maar enkele van de vele vragen die aan bod kunnen komen!

Gasten

Evolutiebioloog Prof. dr. Johan Mertens

Johan Mertens doceert sociobiologie en gedragsecologie aan de Universiteit Gent. Hij probeert een biologische basis voor gedrag (denk aan verliefdheid, jaloezie, overspel, etc.) te vinden, en de principes van de evolutie helpen hem daarbij. Als auteur van het populair-wetenschappelijke boek “Van zaadcel tot liefde” is hij geknipt om de biologie van de liefde begrijpelijk uit de doeken te doen.

     
Psychologe Prof. dr. Ann Buysse

Ann Buysse is eveneens verbonden aan de Universiteit Gent, waar ze de onderzoeksgroep relatie- en gezinsstudies leidt. Deze groep verricht zowel fundamenteel als toegepast onderzoek op het gebied van de relatiepsychologie en pathologie, als ondersteuning voor de relatietherapie.

Knack-journalist & moderator Joël De Ceulaer

Joël de Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie "Grote Vragen" voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."

Links


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: