Ontstaan en toekomst van het heelal

Gent - 2 Oktober 2012

Onderwerp

Op een heldere, donkere nacht kijk ik graag even naar boven. Naar honderden lichtpuntjes, twinkelend aan de hemel, en – als het heel erg donker is – een nevelige witte band, die heel toepasselijk “Melkweg” wordt genoemd. Het is een spektakel dat doet dromen, zelfs al gaat het slechts om een verwaarloosbaar klein, pietepeuterig deeltje van ons heelal… Misschien wist u het niet, maar het blote oog gunt ons slechts een blik in onze kosmische achtertuin!

Het hele heelal is immers reusachtig. Onvoorstelbaar groot. En ook al behoorlijk oud, hoewel dat in vergelijking met onze eigen Aarde nog wel meevalt. Beweeglijk, dat ook. Het ziet er rustig en statisch uit, maar dat is het niet. Er sterven sterren en er worden er geboren. Sterrenstelsels worden gevormd, bewegen tegenover elkaar, botsen soms. En heel lang geleden, kort na de oerknal, waren er enkel straling en elementaire deeltjes.

Maar hoe ging dat dan precies? Die oerknal, die vorming van sterrenstelsels, … die geschiedenis van het heelal? En hoe weten we dat? Weten we het wel zeker? Welke rol speelt donkere materie, en wat heeft de toekomst nog voor ons heelal in petto? Stof genoeg voor een boeiend gesprek in het wetenschapscafé. Uw blik op de hemel zal nooit meer dezelfde zijn.

Gasten

Natuurkundige Karel Van Acoleyen

Karel Van Acoleyen is verbonden aan de vakgroep Fysica en Sterrenkunde van de Universiteit Gent. Zijn onderzoek situeert zich in de theoretische kosmologie. Hij interesseert zich in het bijzonder in alternatieve zwaartekrachttheorieën, en kan  uitgebreid vertellen over donkere materie en energie.

Astronoom Sven De Rijcke

Sven De Rijcke is verbonden aan dezelfde vakgroep als Karel. Hij houdt zich vooral bezig met de studie van sterrenstelsels. Het meest interessant vindt hij daarbij de "kleine" sterrenstelsels, gezien die ons heel wat kunnen leren over de kindertijd van het heelal.

De Standaard-journalist en moderator Joël De Ceulaer

Joël De Ceulaer werkte van 1999 tot 2011 voor Knack. In oktober 2011 maakte hij de overstap naar De Standaard. De Ceulaer werkte ook mee aan Canvas-programma's zoals 'Spraakmakers' en 'Grote Vragen'. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: