Ouderschap: sociaal versus genetisch

Gent - 15 januari 2013

Onderwerp

Wie zijn de ouders van een kind? Medisch begeleide voortplanting en nieuwe gezinsvormen maken het antwoord op die vraag soms erg complex.

Door medisch begeleide voortplanting kan een kind tegenwoordig bijvoorbeeld vijf 'ouders' hebben: twee wensouders, twee donoren en de draagmoeder. Dit is natuurlijk een uitzonderlijk geval.

Maar ook in een meer dagdagelijkse context zijn er steeds meer nieuwe gezinsvormen die afwijken van het traditionele gezin. Denken we maar aan gezinnen met adoptie- of pleegkinderen, nieuw samengestelde gezinnen en aan het ouderschap van holebi's of transgenders.

Deze ontwikkelingen brengen heel wat vragen met zich mee, zowel op medisch, sociaal, ethisch en juridisch vlak.

Enkele vragen

Gasten

Bio-ethicus Guido Pennings

Prof. Dr. Guido Pennings is professor ethiek en bioethiek aan de Universiteit Gent. Tevens is hij directeur van de Bioethics Institute Ghent (BIG), zetelt hij in de adviesraad van De Verdwaalde Ooievaar en in de raad van bestuur van De Maakbare Mens.

Gynaecoloog Petra De Sutter

Prof. Dr. Petra De Sutter is hoofd van de Afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent. Ze is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van cyclusstoornissen en vruchtbaarheidsproblemen.

De Standaard-journalist en moderator Joël De Ceulaer

Joël De Ceulaer werkte van 1999 tot 2011 voor Knack. In oktober 2011 maakte hij de overstap naar De Standaard. De Ceulaer werkte ook mee aan Canvas-programma's zoals 'Spraakmakers' en 'Grote Vragen'. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé.

Links


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: