Over dyslexie en dyscalculie: lastige letters en springende cijfers

Gent - 4 Oktober 2011

Onderwerp

Wat is dyslexie/dyscalculie

Kinderen met dyslexie hebben opvallend veel en hardnekkige problemen met lezen en schrijven. Kinderen met dyscalculie hebben dan weer ernstige problemen met rekenen en wiskunde. Je kan pas over dyslexie en/of dyscalculie spreken als er na intensieve hulp op langere termijn (minstens 6 maanden) geen of weinig vooruitgang merkbaar is. Dyscalculie komt ongeveer even vaak voor als dyslexie.

Verklaring

Onderzoekers zijn het niet helemaal eens over wat de oorzaken zijn van dyslexie en dyscalculie. Ze nemen aan dat de hersenregio's niet optimaal functioneren. Er is ook een erfelijke component. Van de kinderen met een dyslectische ouder ontwikkelt maar liefst dertig procent ook dyslexie. Van de kinderen met 'normaal tot goed' lezende ouders ontwikkelt slechts drie procent van de kinderen dyslexie.

Gevolgen

Door hun leerproblemen nemen kinderen met dyslexie/dyscalculie de leerstof moeilijker op, ook al zijn ze normaal - of zelfs hoogbegaafd. Vaak ervaren ze veel mislukkingen. Dat kan leiden tot gedragsproblemen of een laag zelfbeeld. Gelukkig kunnen leerkrachten en ouders helpen. Bijvoorbeeld door begrip te tonen en hulpmiddelen, zoals een laptop in de klas, toe te laten.

Enkele vragen

Gasten

Orthopedagoog Prof Dr. Annemie Desoete

Annemie Desoete is als hoofddocent verbonden aan de Universiteit Gent (Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie) en als lector aan de Arteveldehogeschool (Bachelor in de Logopedie en de Audiologie). Verder is ze wetenschappelijk medewerker bij Sig. Ze is gespecialiseerd in onderzoek naar dyslexie en dyscalculie.

Logopedist Annemie De Bondt

Annemie De Bondt is als lector verbonden aan de Arteveldehogeschool (Bachelor in de Logopedie en de Audiologie). Verder heeft ze als logopediste een zelfstandige praktijk. Ze is ook auteur van 'De Dyslexie Survivalgids' en 'De Dyscalculie Survivalgids' (Uitgeverij Abimo).

Knack-journalist en moderator Joël De Ceulaer

Joël De Ceulaer werkte van 1999 tot 2011 voor Knack. In oktober 2011 maakte hij de overstap naar De Standaard. De Ceulaer werkte ook mee aan Canvas-programma's zoals 'Spraakmakers' en 'Grote Vragen'. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."

Links


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: