Participatieve democratieIedereen politicus!?

Gent - 24 september 2019

Herbeluister het wetenschapscafé op Mixcloud.

 

Onderwerp

En… ga jij nog stemmen? Ben jij betrokken bij de politiek en geloof je nog in het huidige verkiezingssysteem? Of leid je aan het ‘democratisch vermoeidheidssyndroom’? Wat als… loting jou zou aanduiden om het volk te vertegenwoordigen?

De participatieve democratie is een vorm van democratie waarbij de burgers direct deelnemen aan de besluitvorming en dus niet alles overlaten aan de gekozen vertegenwoordigers. Tijdens dit café willen wij inzoomen op de pro’s en contra’s van deze democratievorm, en staan we ook stil bij de organisatorische aspecten ervan. Vragen die aan bod zullen komen zijn:

Gasten

Filip De Rynck

Prof. Dr. Filip De Rynck is hoogleraar bestuurskunde. Hij doceert de opleidingsonderdelen ‘inleiding bestuurskunde’, de module lokale besturen en het mastervak ‘wetenschappelijke stromingen in de bestuurs – en beleidskunde’. Zijn onderzoeksdomeinen situeren zich in hoofdzaak op het niveau van de lokale besturen, in het bijzonder de binnenlandse bestuursorganisatie van ons land, burgerparticipatie, beleidsnetwerken en het functioneren van stadsbesturen in het kader van stedenbeleid in Vlaanderen.  In het kader van de bestuurlijke organisatie heeft hij bijzondere aandacht voor wat zich op het bovenlokale of gebiedsgerichte niveau in Vlaanderen afspeelt.

Thibaut Renson

Thibaut Renson is predoctoraal medewerker verbonden aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van UGent. Zijn onderzoeksdomeinen situeren zich in hoofdzaak op het niveau van burgerschap, participatie en deliberatieve democratie.

Moderator

Mieke Dumont 

De moderator is Mieke Dumont. Ze studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte tot voor kort als journalist en nieuwsanker bij Focus en WTV. Momenteel is ze coördinator communicatie en publiekswerking bij Kunstencentrum Vooruit. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen. 

Praktisch

Interessante artikels / links

Grafisch verslag


 Vorige edities

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: