Leven met traumai.s.m. Film Fest Gent, n.a.v. Utøya 22. juli

Gent - 16 Oktober 2018

Herbeluister het wetenschapscafé op Mixcloud.

 

Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechtsextremist een bom afgaan in Oslo, waarna hij richting het eiland Utøya trekt waar een zomerkamp voor jongeren plaatsvindt. Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad zijn de jongeren in contact met hun familie thuis om ze gerust te stellen dat ze ver van het incident vandaan en veilig zijn. Tot er opeens schoten te horen zijn. In één take volgen we de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven. In de media is veel geschreven over het manifest van Anders Behring Breivik en zijn proces. Met zijn film 'Utøya 22. juli' wil regisseur Erik Poppe aandacht schenken aan de slachtoffers en hun strijd om te overleven. Het levert een indringende en angtaanjagende reconstructie op van een dag die in ons geheugen gegrift staat.

'Toen 'Utøya 22. Juli' vorige winter op de Berlinale in première ging zorgde dit toch voor enige controverse. Eerst was er al de vraag of het toch niet wat onkies was om al zo snel na de feiten deze traumatiserende gebeurtenissen in een speelfilm te reconstrueren. De twijfels over de morele integriteit van deze film werden natuurlijk nog aangewakkerd door de esthetische keuzes die de regisseur maakte: geen koele, objectieve en afstandelijke blik, maar een totaal subjectieve herbeleving, alsof je er niet in de zaal op veilige afstand zit naar te kijken maar je er middenin gedropt werd.' [Patrick Duynslaegher]

Op deze speciale editie van Wetenschapscafé Gent (in samenwerking met Filmfestival Gent) grijpen we de film 'Utøya 22. juli' aan om dieper in te gaan op leven met trauma.

Vraagjes

Gasten

Sarah Bal

Sarah Bal is klinisch psychologe en doctor in de Psychologische Wetenschappen. Als gastprofessor is ze verbonden aan de vakgroep Psychiatrie en Medische Psychologie van de Universiteit Gent. Als klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut werkt ze binnen de afdeling Kinder-, en Jeugdpsychiatrie van het Universitair ziekenhuis in Gent, waar ze kinderen, jongeren en hun gezinnen begeleidt die te maken hebben met het brede scala van psychiatrische problemen. Daarnaast heeft ze een privépraktijk voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Sarah Bal is een expert betreffende chronische stress en trauma bij kinderen en jongeren. In 2003 behaalde ze haar doctoraat met als titel ‘Adaptation to sexual abuse: the role of appraisals, coping and social support’, dit betrof het eerste grootschalig onderzoek naar seksueel misbruik bij Vlaamse kinderen en jongeren. Ze publiceert over trauma bij kinderen en jongeren, geeft lezingen en wordt regelmatig als expert geconsulteerd in de media

Ilse Derluyn

Ilse Derluyn behaalde haar doctoraat in de Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Gent en is momenteel werkzaam als hoofddocent aan de Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek (Universiteit Gent), waar zij onderwijs verzorgt rond migratie en vluchtelingenstudies. Haar belangrijkste onderzoeksthema's hebben betrekking op het psychosociaal welzijn van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, migranten- en vluchtelingenkinderen, door oorlog getroffen kinderen, slachtoffers van mensenhandel en kindsoldaten. Zij is actief betrokken bij de ondersteuning van vluchtelingen en van hulpverleners die met vluchtelingen en migranten werken, bij beleidsgericht onderzoek en bij beleidsbeïnvloeding. Ilse publiceerde meer dan 100 internationale artikels en verschillende boeken, coördineert het Centre for the Social Study of Migration and Refugees (CESSMIR) en is co-directeur van het Centre for Children in Vulnerable Situations (CCVS). Zij is houder van een ERC-Starting Grant en coördinator van een Europees H2020-project.

Tina De Gendt (moderator)

Tina De Gendt is historica, freelance journalist en ervaren moderator. Ze schrijft onder meer voor Psychologies, was coördinator van de wetenschapsbijlage van De Morgen en werkte mee aan uiteenlopende publicaties omtrent mentale en sociale gezondheid.

Praktisch

Lees meer

Visueel verslag


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: