TaalonderzoekOver taal gesproken

Gent - 21 maart 2017

Onderwerp

Elke dag doen we iets wat veel onderzoekers omschrijven als een erg complexe handeling: het gebruiken van taal. Taal is een vorm van communicatie. We gebruiken tekens (bv. letters) die samen een systeem vormen. Dankzij taal kunnen we ons uitdrukken, afspraken maken om samen te werken, kennis doorgeven, de wereld beter begrijpen en van meer betekenis voorzien. Om dat complexe proces in kaart te brengen, gebeurt er heel wat onderzoek naar taalkundige fenomenen en theorieën. Maar wat moeten we ons concreet voorstellen bij taalonderzoek? 

Onze gasten laten u tijdens het wetenschapscafé (@wetenschapscafe) graag meedenken over het hoe en het waarom van taal en taalonderzoek.

Gasten

Mark janse

Prof. Mark Janse is onderzoeksprofessor Oud- & Kleinaziatisch Grieks (UGent). Hij is gespecialiseerd in taalcontact, taalverandering en taalsterfte en een wereldautoriteit op het gebied van het Cappadocisch, een doodgewaande Grieks-Turkse mengtaal waarvan hij in 2005 sprekers ontdekte in Noord-Griekenland. In 2014 verscheen een documentaire over zijn Cappadocisch onderzoek getiteld “Last Words” (seriousFilm).

Veronique Hoste

Prof. Veronique Hoste is voorzitter van de vakgroep Vertalen, tolken en communicatie (UGent). Ze leidt ook de onderzoeksgroep LT3 (Language and Translation Technology Team) die onderzoek verricht in het domein van de taaltechnologie, een subdiscipline van Artifiële Intelligentie. Onderzoekers buigen er zich vooral over vragen als 'Kan je een computertaal leren begrijpen?' en 'Kan je menselijke karakteristieken automatisch afleiden uit tekst?' Dat onderzoek vertaalt zich in specifieke toepassingen zoals automatische vertaaltools, het afspeuren van sociale media naar cyberpestberichten, het automatisch detecteren van ironie in tekst, etc.

Mieke Dumont (moderator)

Mieke Dumont (@dumieke) studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte tot voor kort als journalist en nieuwsanchor bij Focus en WTV. Momenteel is ze directeur communicatie en publiekwerking bij het kunstencentrum Vrijstaat O - De Werf. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen. Wij kennen haar vooral als moderator waarbij ze op een rustige manier, maar met pittige vragen een sterk gesprek tot stand kan laten komen.

 

Praktisch

Het wetenschapscafés Gent vindt plaats in Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22 in Gent. De deuren gaan op dinsdag 21 maart 2017 open vanaf 19u30. Zo ben je zeker op tijd om een drankje of een bordje tapas voor de kleine honger te bestellen.

Inschrijven hoeft niet en de toegang is gratis.

 

Visueel verslag

 


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: