Vaccinatie: feiten en ethiek

Gent - 28 november 2021

Speciale editie tijdens het Wetenschapsfestival Gent op Dag van de Wetenschap in zaal De Blauwe Vogel (De Krook) van 14.30u tot 15.45u.

Inhoud

Ik ben gevaccineerd hoor, knuffelen? Middenin ons nieuwe normaal een veel gehoorde zin. Wat het antwoord is, ligt in de handen van de tegenpartij. Letterlijk en figuurlijk.

Meer dan 70% Belgen zijn volledig gevaccineerd. We slurpen gretig van onze herwonnen vrijheid dankzij onschuldige prikjes. Onschuldig? Dat is wat de wetenschap voor jou en mij uitdokterde. Vaccinologe Isabel Leroux-Roels is één van die wetenschappers. Zij legt ons haarfijn uit hoe dat nu precies zit met die alomtegenwoordige vaccins. Van het brede onderzoeksproces tot de precieze inhoud van dat alomtegenwoordige spuitje.

En wat met de mens achter dit verhaal? Het beleid kon de snelheid van COVID-19 niet volgen en liet onvermijdelijk steken vallen. Waarom waren ouderen de meest kwetsbare groep en hoe hard lieten we daarmee de jongeren in de steek? Wat met de privacy en welke kant gaat het straks uit met het digitale coronacertificaat? Waar zeggen anti-vaxxers precies nee tegen en (hoe) is er ruimte voor dialoog? Moraalfilosoof Patrick Loobuyck daagt ons uit om over de betekenis van vrijheid, democratie, burgerzin en solidariteit na te denken.

Sprekers

Isabel Leroux-Roels

Isabel Leroux-Roels is hoogleraar microbiologie aan de Universiteit Gent en sinds 2017 hoofdonderzoeker van het Centrum voor Vaccinologie van het UZ Gent. Daarnaast is ze lid van de vaccinatiewerkgroep van de Hoge Gezondheidsraad.

In haar onderzoek richt ze zich binnen de vaccinologie voornamelijk op nieuwe hulpstoffen voor de vaccins en virussen die betrekking hebben op de luchtwegen. Ze breekt een lans voor de wetenschap door het brede publiek te informeren over het belang, de veiligheid én doeltreffendheid van vaccinatie.

Patrick LoobuyckCopyright Koen Broos

Patrick Loobuyck studeerde godsdienstwetenschappen aan de KULeuven en moraalwetenschappen aan de Universiteit Gent (UGent). Hij is hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en gastprofessor aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen aan de UGent.

De professor fileerde recentelijk ‘de kunst van het samenleven in crisistijd’ in zijn boek Met elkaar, voor elkaar. Want wat in normale tijden vanzelfsprekend is, komt in een crisistijd in alle scherpte op de agenda te staan. Hij zet de loep op ons democratisch samenlevingsmodel en bekijkt de coronatijd als een grote oefening in wederkerigheid en solidariteit.

(Copyright foto Patrick Loobuyck: Koen Broos)

Moderator

Kim Verhaeghe

Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Praktisch

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé ons evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

Onze huistekenares tekent voor jou een visueel verslag, en achteraf kun je deze editie beluisteren als podcast.


 Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: