Vegetarisme: hoe gezond is vegetarisch?

Gent - 10 mei 2011

Onderwerp

Vegetarisme zit onmiskenbaar in de lift. Steeds meer mensen kiezen ervoor niet langer vlees te eten. Ethische en ecologische overwegingen spelen vaak een rol. In de bio-industrie is er erg veel dierenleed. Ook met het oog op het milieu kan vegetarisme een verantwoorde keuze zijn. Veeteelt vraagt veel grond, water en energie. Hierdoor draagt het bij tot ontbossing, bodemerosie, vermesting, verzuring en verlies aan biodiversiteit. Ook gezondheidsvoordelen kunnen een rol spelen bij het overschakelen naar een vegetarische voeding.

Hoe gezond is vegetarisch?

De invloed van vegetarisme op de gezondheid is niet eenvoudig te onderzoeken. Vegetariërs wijken niet alleen op vlak van voeding af van de doorsnee bevolking, maar ook op vlak van opleiding, sociaal-economische positie en levensstijl. Vegetariërs vermijden ook vaak tabak, alcohol, koffie, drugs en suikerrijke producten. Dit heeft ongetwijfeld invloed op hun gezondheid. Niettemin toont een aantal studies aan dat vegetariërs gezonder zijn, enkel door het effect van een vegetarische voeding. Gezond vegetarisch eten betekent immers minder dierlijke vetten en cholesterol, meer vezels, meer groenten en fruit.

Hoe gezond is vlees eten?

Een overmatige vleesconsumptie verhoogt de kans op hart - en vaatziekten, sommige kankers, overgewicht en diabetes. In vlees kunnen soms resten van antibiotica teruggevonden worden. Deze kunnen in ons lichaam belangrijke bacterieën vernietigen. Toegevoegde hormonen in vlees kunnen onze eigen hormonenbalans verstoren. Ze kunnen bijdragen tot verschillende degeneratieve ziekten. Vleesbedrijven stellen dan weer dat de controle op vleeswaren erg strikt is waardoor de risico's klein zijn.

Enkele vragen

Gasten

Prof. Dr. Stefaan De Henauw is arts, epidemiloog en voedingsdeskundige - verbonden aan de unit "voeding, voedselveiligheid en volksgezondheid" van de Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde (UGent). Deze unit verricht onderzoek naar de relatie voeding en gezondheid vanuit een breed maatschappelijk en volksgezondheidsperspectief.

Prof. Dr. Ir. Stefaan De Smet is verbonden aan het Laboratorium voor Diervoeding en Kwalititeit van Dierlijke Producten (LANUPRO) van de Vakgroep Dierlijke Productie van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent.

Joël De Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie 'Grote Vragen' voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé.

Links


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: