Vlamingen en ondernemen, een (moeilijk) huwelijk?

Gent - 15 mei 2012

Onderwerp

Ondernemers zijn mensen die ideeën in daden omzetten. Ze zijn creatief, durven risico’s te nemen en zijn in staat plannen en projecten te beheren.

Nood aan meer ondernemerschap?

Ondernemerschap is het fundament van onze welvaart. Toch starten in België minder mensen met een onderneming dan in andere Europese landen. Voor heel wat Belgen blijkt de stap van een idee naar de opdrichting van een eigen bedrijf immens groot. Ondernemen zit maar weinig Belgen echt in het bloed, zo luidt het als er weer eens wordt geklaagd over de weinig dynamische Belgische economie. Is dit echt zo, of zijn er andere verklaringen?

Starten, failliet gaan en ... herstarten

Nooit eerder kende België zoveel starters; in 2011 startten er 74 374 ondernemingen. Ter vergelijking: in 2007, het jaar voor de crisis, waren er slechts 71 413 starters. Hoewel in absolute getallen het aantal ondernemingen stijgt tot bijna het recordniveau van 2007, neemt verhoudingsgewijs het aantal stopzettingen sneller toe dan het aantal oprichtingen. Het aantal jonge ondernemingen dat de boeken snel na oprichting sluit, stijgt bovendien snel.
Er verstrijkt geen week zonder dat we geconfronteerd worden met faillissementen en de negatieve gevolgen ervan. Voor de ondernemer gaat een faillissement vaak gepaard met een financiële kater die niet zelden persoonlijke drama's met zich meebrengt. Maar hoe zit het eigenlijk juist met gefailleerde herstarters in Vlaanderen? Voelen zij zich gestigmatiseerd door het eerdere faillissement? Hebben zij geleerd uit hun "falen"? Met welke problemen worden zijn geconfronteerd bij een herstart?

Enkele vragen

Gasten

Ondernemer - Projectcoördinator Michael Soetens

Michael is een bezige bij op het gebied van ondernemerschap. Michael is verbonden aan het Centrum voor Ondernemen van de Hogeschool Gent, waar startende en groeiende ondernemers ondersteund worden, onder meer door het inschakelen van creatieve studenten van het hoger onderwijs. Daarnaast geeft Michael ook creativiteitsworkshops en is hij actief ondernemer in 2 sectoren, nl. organisatie van events (Sumo Projects) en B2B telecommunicatie (JSM Communications).

Lector en onderzoekster Ruth De Vreese

Ruth DeVreese is lector Toegepaste Economie aan de Faculteit Bedrijf & Organisatie. Zij geeft les binnen de professionele bacheloropleiding Bedrijfsmanagement. Sinds 2009 is zij promotor van het project ‘Een onderzoek naar gefailleerde herstarters in Vlaanderen’. Naast een analyse van de publieke perceptie in Vlaanderen naar ondernemers, gefailleerden en herstarters werden ook de herstarters zelf in kaart gebracht. Sinds 2011 coördineert ze het project ‘Belfa’, waar onder andere de doelstelling is het taboe rond falen bespreekbaar te maken en de negatieve beeldvorming rond ondernemers bij te stellen.

De Standaard-journalist en moderator Joël De Ceulaer

Joël De Ceulaer werkte van 1999 tot 2011 voor Knack. In oktober 2011 maakte hij de overstap naar De Standaard. De Ceulaer werkte ook mee aan Canvas-programma's zoals 'Spraakmakers' en 'Grote Vragen'. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."

Links


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: