Wetenschapscafé gaat online!

Alvast tot eind 2020 organiseren we geen fysieke wetenschapscafés meer, maar streamen we onze wetenschapscafés vanuit de Krook in Gent. Daar zullen onze moderator en sprekers voor een zaal lege stoelen en een paar technici het beste van zichzelf geven. Als bezoeker heb je niets anders nodig dan een toestel met internetverbinding (computer, laptop, tablet, smartphone) en iets om te drinken om van de wetenschapscafés te genieten!

Waar vind ik het online wetenschapscafé?

De wetenschapscafés worden gestreamd (uitgezonden) op onze facebookpagina. Ga op het moment van het wetenschapscafé (of een paar minuutjes op voorhand) naar https://www.facebook.com/wetenschapscafesaugent, scroll eventueel een beetje naar onder, en je vindt de live video vanzelf op je scherm. Zelfs als je geen facebookaccount hebt kan je via die link meevolgen!

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Als je een Facebookaccount hebt kan je vragen stellen in de chat (zie hieronder). We antwoorden waarschijnlijk niet onmiddellijk, maar verzamelen de vragen en geven die door aan onze moderator voor de vragenronde. Soms zullen we vragen bundelen. En waarschijnlijk zullen we niet alle vragen kunnen beantwoorden. Zie je een vraag waarvan je denkt “Da’s een goeie!”, geef die dan gerust een like, dan weten we dat je die ook graag beantwoord ziet en geven we die voorrang.

Wie geen Facebookaccount heeft, maar wel een vraag, kan die vraag bij ons krijgen door een eenvoudige sms te sturen naar 0460 200 711. Vooraleer je op die manier vragen stelt, moet je wel (eenmalig!) het bericht ‘@wetenschapscafe’ naar hetzelfde nummer sturen, opdat het systeem zou weten dat de vragen voor ons zijn. Je betaalt voor elke sms die je naar dit nummer stuurt de normale prijs voor een sms-bericht van je provider. Opgelet: je ontvangt geen antwoord per sms, zelfs geen ontvangstbevestiging, maar we testen elke editie zelf even of de vragen wel goed toekomen, dus als je het juiste nummer gebruikt en eerst ‘@wetenschapscafe’ hebt gestuurd, mag je gerust zijn dat je vragen terecht komen.

Kan je nog wat meer uitleg geven?

We geven jullie hieronder graag nog een paar tips.

Banner in de weg? – Onderaan de video kan er een vervelende banner in de weg staan. Klik op de video (niet op de banner!) om die te verwijderen.

Kunnen mensen mij zien? - Neen, je wordt niet gefilmd en niemand kan jou achter je scherm zien zitten. Als Facebook een boodschap meegeeft dat je zichtbaar bent voor andere volgers, bedoelt ze enkel dat zij bijvoorbeeld op jouw wall weergeeft dat je aan het kijken bent.

Geluid – Hoor je geen geluid terwijl er al mensen aan het spreken zijn? Misschien heb je alleen nog maar tot aan de video geklikt of gescrolled en moet je Facebook nog duidelijk maken dat je de video wil bekijken. Gewoon eens klikken op het beeld kan helpen. En het geluid van je computer/laptop/tablet/smartphone aanzetten natuurlijk.

Beeld vergroten – Je kan het beeld maximaliseren (full screen zetten), zodat het je hele scherm vult, door op het maximaliseren-icoontje (zie afbeeldingen verderop) te klikken. Ook klikken op het beeld zelf kan in sommige gevallen helpen. Opgelet: in de meest maximale versie van het beeld ontbreekt in sommige weergaves van facebook het icoontje om het chatvenster aan te zetten. Ga dan gewoon terug naar een kleinere versie.

Chatten – Wie een Facebookaccount heeft kan vragen stellen in de chat. Je kan de chat oproepen en weer verwijderen door op het chat-icoontje (zie afbeeldingen verderop) te klikken.
Icoontjes verdwenen – Zie je geen icoontjes onderaan het beeld, beweeg dan met je muis of vinger (op een touchscreen) over het beeld, dan verschijnen die vanzelf.

Picture-in-picture – Voor gevorderden ;-) Wil je nog iets anders op je toestel doen terwijl je het wetenschapscafé blijft volgen? Dan kan je (op de toestellen die deze functionaliteit ondersteunen) op het blauwe picture-in-picture-icoontje (zie afbeeldingen verderop) klikken om het beeld in een apart schermpje te krijgen dat je bovenop andere programma’s kan blijven zien.

Hoe zien al die icoontjes eruit?

Het beeld zal hopelijk iets vrolijker zijn dan de orkaan die in de VS raasde toen we dit documentje opmaakten, maar hieronder kan je je alvast een beeld vormen van hoe zo’n livestream eruitziet.