3D-printing

Kortrijk - 15 september 2012

Onderwerp

Heeft binnen 10 jaar iedereen een 3D-printer in huis? Kan 3D-printing bijdragen tot een beter milieu? Wat zijn momenteel de mogelijkheden van 3D printers binnen de geneeskunde? En wat zijn de toekomstperspectieven? Waar in Vlaanderen wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling en toepassingen van 3D-printers? En zijn er Vlaamse bedrijven die gespecialiseerd zijn in 3D – printing?

Tweede industriële revolutie?

Een onderkaak? Schoenen? Een stoel? Een onderdeel van je wasmachine? Binnenkort rolt het allemaal uit de 3D-printer. 3D – printing wordt heel vaak de technologie van de toekomst genoemd. Sommigen spreken zelfs van de tweede Industriële Revolutie. Er zijn toepassingen in het design, de geneeskunde, de autowereld, de tandheelkunde, de kunst, …

Mooi ... Maar duur

Een 3D-printer verschilt van de conventionele gewone printer door het feit dat het objecten driedimensioneel afdrukt. Dit gebeurt door het laag na laag opbouwen van een 3D-model. Het printen kent echter wel ook een nadeel. Momenteel is de kostprijs van dergelijke printers nog behoorlijk hoog en het printen neemt snel een paar uur tot een aantal dagen in beslag

Gasten

Projectingenieur Bart Grimonprez

Bart Grimonprez is projectingenieur en staat aan het hoofd van het Protolab Howest. Dit ProtoLab focust zich op het ontwikkelen van prototypes of werkende modellen.  Het ontwerpen van een prototype (prototyping) is een essentiële stap bij het ontwikkelen van een nieuw product, nieuwe machine, ..., om zo een aantal (ontwerp)aspecten te meten en te voorspellen. Vanuit deze positie heeft Bart een brede kijk op het nu en de toekomst van de 3D-printtechnologie die reeds jaren zijn toepassing kent in het Protolab.

Coördinator BUDA lab Pieter Michiels

Pieter Michiels is sinds kort coordinator van het BUDA::lab in de Designregio Kortrijk. Daarvoor  was hij actief binnen het onderzoeksproject INNOWIZ. In zijn rol als coördinator is hij dagelijks bezig met de toepassingen en de recentste ontwikkelingen van het 3D-printen.

De Standaard journalist en moderator Joël De Ceulaer

Joël De Ceulaer werkte van 1999 tot 2011 voor Knack. In oktober 2011 maakte hij de overstap naar De Standaard. De Ceulaer werkte ook mee aan Canvas-programma's zoals 'Spraakmakers' en 'Grote Vragen'. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé.


 



Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: