Creativiteit: een goed idee?!

Kortrijk - 17 februari 2011

Onderwerp

In 2002 introduceerde de Amerikaanse socioloog Richard Florida het begrip ‘creatieve klasse’. Hij probeerde in zijn boek ‘The rise of the creative class’ het potentieel van creatieve (hoogopgeleide) kenniswerkers voor onze globale economie aan te tonen. Zijn theorieën waren niet onomstreden, maar lokten wel discussie uit: steden investeren sindsdien met meer aandacht in het aantrekken van creatievelingen, overheden lanceren campagnes voor ondernemerscreativiteit in (het Vlaamse steunpunt Flanders District of Creativity zag het licht in 2006) en bedrijven pakken creativiteit en innovatie met veel meer professionaliteit en ernst aan dan vroeger.

Bedrijven die vandaag niet flexibel, creatief en innovatief zijn, riskeren marktaandeel te verliezen en te verdwijnen naar de achtergrond. Ondernemers investeren vandaag in brainstormsessies en innovatieve kantoorruimte, in de hoop dat baanbrekende innovaties automatisch volgen. Toch zijn creativiteit en innovatie geen inwisselbare begrippen. Een innovatieproces aanpakken is meer dan het genereren van nieuwe ideeën. Bedrijven en organisaties moeten in staat zijn om goede ideeën op te pikken, te mobiliseren en uiteindelijk te realiseren. Creativiteit is ‘maar’ een onderdeeltje van innovatie.

Aangeboren of aan te leren?

Creativiteit is een vage term waar je eindeloos over kunt filosoferen. Creativiteit kan je definiëren als het vermogen om vernieuwende oplossingen aan te dragen voor een welbepaald probleem of uitdaging. Binnen die opvatting is iedereen creatief op zijn of haar manier. Iedereen kan er zichzelf op zijn minst in gaan trainen.
Creativiteit is meer dan knutselen en artistiek bezig zijn. Het is de routine doorbreken en open staan voor nieuwe dingen. Je ogen openhouden en je oren spitsen. Creativiteit is nodig om oplossingen te bedenken voor de kleine en grote problemen van elke dag.
Een veelvoorkomende misvatting over creativiteit is dat je creativiteit niet kunt leren. "Je bent creatief of je bent het niet", wordt er dan gezegd. Hoe zit het nu?!
Creativiteit kun je wél gewoon leren, het is een vaardigheid. Maar net zoals bij alle andere vaardigheden zijn er persoonsgebonden verschillen. We verschillen in de mate waarin we creatief zijn, en per gebied zijn andere bekwaamheden nodig.  Om creatief te zijn in een gebied, zijn kennis en vaardigheden van dat domein onmisbaar. Maar daarnaast zijn algemene creatieve vermogens ook nodig. Die vermogens zijn deels  aan te leren maar kunnen ook een aangeboren component hebben.
Hoe kom je nu op nieuwe ideeën? Hoe zet je die ideeën om in een vruchtbare bijdrage voor je werk? Kom het te weten tijdens het eerste Wetenschapscafé Kortrijk van 2011!

Vragen

Gasten

Creatieveling bij Industrial Design Center Howest Becky Verthé

Becky Verthé was van 2006 tot 2009 projectmedewerker bij vzw Designregio Kortrijk, nadat ze een strategisch marketingonderzoek over design brand/identity had uitgevoerd in opdracht van de Stad Kortrijk. Sinds 2009 werkt ze voor het Industrial Design Center van Howest, een open onderzoekscentrum voor product design dat de brug legt tussen het ontwerponderwijs van Howest en de industrie. Haar specialisatie is het werken met creativiteitstechnieken en het begeleiden van brainstormsessies met studenten en bedrijven op basis van de INNOWIZ tool

Projectcoördinator Centrum voor Ondernemen Michael Soetens

Michael Soetens is een bezige bij op het gebied van creativiteit en ondernemerschap. Michael is verbonden aan het Centrum voor Ondernemen van de Hogeschool Gent, waar startende en groeiende ondernemers ondersteund worden, onder meer door het inschakelen van creatieve studenten van het hoger onderwijs. Daarnaast geeft Michael ook creativiteitsworkshops en is hij actief ondernemer in 2 sectoren, nl. organisatie van events (Sumo Projects) en B2B telecommunicatie (JSM Communications).

Knack-journalist en moderator Joël De Ceulaer

Joël De Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie "Grote Vragen" voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."

Links


 



Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: