De beurs: over Wall Street, de Bel20 en rommelkredieten

Kortrijk - 11 maart 2010

Onderwerp

Kredietcrisis

Berichten over de financiële crisis zijn sinds oktober 2008 niet weg te denken uit de media. Toen barstte de kredietcrisis wereldwijd los. Problemen rond Amerikaanse hypotheken in de zomer van 2007 vormden de onmiddellijke aanleiding. Amerikaanse banken gaven te snel hypotheken aan mensen die niet kredietwaardig bleken te zijn. Die zogenaamde rommelkredieten bleken de bron te zijn van alle ellende. De banken verkochten het risico op niet-terugbetaling van de hypotheek door aan andere banken, die het op hun beurt weer doorverkochten aan nog andere banken. Op die manier ontstond een financiële zeepbel. Omdat banken aan de basis liggen van alle investeringen van bedrijven en consumpties van gezinnen, resulteerde de financiële crisis in een economische crisis en nu ook in een sociale crisis.

Beurscrash

Beurzen overal ter wereld braken diepterecords. De beurskoersen op Wall Street doken onder nul. De Dow Jones en de Nasdaq kregen zware klappen. En ook de Bel20 kreeg het zwaar te verduren.   Met als resultaat een diepe financiële crisis. De overheid besteedde vele miljarden euro’s aan kapitaalinjecties voor de banken. Niettemin gaan veel bedrijven failliet. Vele duizenden mensen verliezen een deel van hun beleggingen. Ondertussen proberen speculanten grof geld te verdienen. En het einde is nog niet in zicht. Griekenland is virtueel failliet. Ook de Spaanse en de Portugese economie zijn er belabberd aan toe.

Veel vragen

Dit is wat we onthouden hebben uit de vele mediaberichten over de beurs. Maar de huidige financiële crisis roept ook veel vragen op. Hoe werkt de beurs precies? Wat zijn aandelen en beleggingen? Waarom gaat een bedrijf naar de beurs? Wat is het belang van de beurs? Kan een land failliet gaan? Wat is een beurscrash eigenlijk? Wat is het belang van psychologische factoren in de beurs? Hoe kunnen we de banksector beter reguleren? Wat brengt de toekomst?

Gasten

Econoom Dr. Dries Heyman

Dries Heyman is postdoc onderzoeker aan de Vakgroep Financiële economie van Universiteit Gent. Dries doet enerzijds onderzoek naar hoe beleggingsfondsen handelen,  en anderzijds naar hoe individuele investeerders zich gedragen op financiële markten. Hierbij richt hij zich voornamelijk op het domein van ‘behavioral finance’, waarin bestudeerd wordt hoe typisch menselijke gedragingen investeringsbeslissingen kunnen beïnvloeden.

Econoom Prof. Dr. Koen Schoors

Koen Schoors is verbonden aan de Vakgroep Algemene economie van de Universiteit Gent. Hij zal het onder meer hebben over de financiële crisis en beurscrashes.

Knack-journalist en moderator

Joël de Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie "Grote Vragen" voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."

Links


 



Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: