Depressie en burn-outVoorkomen, genezen, aanvaarden?

Kortrijk - 1 december 2015

Onderwerp

Iedereen heeft stressmomenten en daar is op zich niets mis mee. Het is zelfs een natuurlijke reactie om snel en alert te kunnen reageren. Soms is een portie gezonde stress net wat je nodig hebt om een een bepaalde uitdaging aan te gaan. Maar het kan ook fout lopen. Langdurige en/of overmatige blootstelling aan stress kan leiden tot overbelasting. Je voelt je overspannen. Een burn-out loert om het hoekje... Of is er toch eerder sprake van een ontluikende depressie?

Stress, burn-out, overspannenheid en depressie worden vaak in een adem genoemd. Toch uiten ze zich in verschillende lichamelijke en psychische symptomen. Onderzoekers zijn intensief op zoek naar manieren om de begrippen beter te begrijpen, zodat ze kunnen worden voorkomen of adequater worden behandeld. Onze gasten breken er zich dagelijks het hoofd over en laten u tijdens het wetenschapscafé (@wetcafegent) graag meedenken over enkele vraagstukken:

 

Gasten

 

Rudi De Raedt

Prof. Dr. Rudi De Raedt is vakgroepvoorzitter van de Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie van de Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar depressie.

Heidi Verlinden

Heidi Verlinden is onderzoeksexperte in het Securex studiecentrum, HR Research. Ze specialiseerde zich de afgelopen jaren in topics zoals absenteïsme, duurzame inzetbaarheid, gezondheid op de werkvloer en employee relations. Begin 2015 publiceerde ze een white paper over stress en burn-out op basis van een bevraging van 600 werkgevers en 2000 werknemers.

Tina De Gendt (moderator)

Tina De Gendt is freelance journalist en historica. Ze schrijft ondermeer voor Psychologies, was coördinator van de wetenschapsbijlage van De Morgen en werkte mee aan uiteenlopende publicaties omtrent mentale en sociale gezondheid. Voor het november-nummer van Psychologies schreef ze het dossier over burn-out. 

 

Praktisch

De wetenschapscafés Gent vinden plaats in VC Mozaïek, Overleiestraat 15A in Kortrijk. De deuren gaan op dinsdag 1 december open vanaf 19u15. Zo ben je zeker op tijd om een drankje aan de bar te bestellen. We beginnen om 19u45.

Inschrijven hoeft niet en de toegang is gratis.

 

Intressante artikels, boeken en weetjes

 

 

 


 Vorige edities

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: