Doping: kan topsport nog zonder?

Kortrijk - 2 december 2008

Onderwerp

We komen allemaal bijna dagelijks in aanraking met (top)sport. Of het nu als actieve sporter is, als passieve sportliefhebber of als sporthater die zijn favoriete tv programma moet missen omwille van de wedstrijd. En voor ons allemaal is de link topsport en doping een bijna logische link. Maar zo logisch zou die link toch niet mogen zijn?

Onthutsend onderzoek

Aan zo’n 200 willekeurige sporters werd de vraag gesteld of zij –indien het zou bestaan- een prestatieverhogend middel zouden nemen, dat onmogelijk te detecteren valt en dat hen vijf jaar lang overwinningen garandeert. Maar liefst 195 van hen antwoordden volmondig ja. De helft hiervan zou nog steeds slikken zelfs als er veel nevenwerkingen mee gemoeid zijn…

Stof voor discussie

Vreemde vaststelling toch hierboven. Wij hebben altijd gedacht dat sport een middel was om de geestelijke en fysieke gezondheid te bevorderen. Maar de drang om te winnen overstijgt dus makkelijk ethische kwesties en persoonlijke gezondheidsoverwegingen. Doping en topsport lijken meer en meer hand in hand te gaan. Maar wat is doping eigenlijk? Vind jij voedingssupplementen ook doping? Hoe gaat een dopingcontrole in zijn werk, en zijn die echt zo betrouwbaar? Welke misbruiken zijn er allemaal mogelijk? Welke straffen zouden er moeten zijn? En zal het aandeel van genetisch doping nog toenemen in de toekomst? In het wetenschapscafé van 18 december vind je antwoorden op je vragen, kan je je eigen mening kwijt en word je uitgenodigd voor een pittige cafédiscussie.

Stellingen

Gasten

Dopingonderzoeker Peter Van Eenoo

Peter Van Eenoo is medewerker van het Dopingcontrolelaboratorium (DoCoLab) van de Universiteit Gent en werkte al enkele keren in het Olympische laboratorium dat instaat voor de dopingcontroles tijdens de olympische spelen.

Sportarts Prof. Dr. Jaques Bouckaert

Jacques Bouckaert volgde een opleiding in de sportgeneeskunde en is verbonden aan de vakgroep Bewegings -en Sportwetenschappen (UGent) en aan het Centrum Sportgeneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent. Door zijn onderzoek binnen de inspanningsfysiologie heeft hij heel wat rechtstreekse contacten met sporters uit verschillende disciplines. Prof. Bouckaert is in het verleden nog medisch directeur geweest van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité en was gedurende twee jaar voorzitter van de Vlaamse Anti-dopingcommissie.

Knack-journalist en moderator Joël De Ceulaer

Joël de Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie "Grote Vragen" voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."

Links


 



Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: