EenzaamheidWat kunnen we eraan doen?

Kortrijk - 13 november 2018

Onderwerp

Eenzaamheid, sociale media, ouderdom en depressie worden vaak in een adem genoemd. Onderzoekers zijn intensief op zoek naar manieren om eenzaamheid beter te begrijpen. Onze gasten breken er zich dagelijks het hoofd over en laten u tijdens het wetenschapscafé graag meedenken over enkele vraagstukken:

 

Gasten

Marlies Maes

Marlies Maes is onderzoeker aan de KU Leuven. Ze schreef een doctoraat over eenzaamheid bij jongeren en ook haar huidige onderzoek focust op dit thema. Marlies richt zich in haar onderzoek  op verschillende soorten eenzaamheid en op de manier waarop we eenzaamheid kunnen meten. Ze vindt het belangrijk om onderzoek te doen naar de mythes rondom eenzaamheid en die waar nodig te weerleggen, en om over het thema te spreken om te helpen het taboe te doorbreken.

Chris Mestdagh

Chris Mestdagh is docent en onderzoeker in de opleiding Sociaal werk van de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest). Hij doet onderzoek op het gebied van eenzaamheid en sociaal isolement bij de oudere bevolking. Het onderzoek brengt het het sociaal netwerk van ouderen in kaart en focust op het inzetten van hun kwaliteiten en capaciteiten. Chris Mestdagh is voorzitter van het Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding (CGSO) en een bestuurslid van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW Noord-West-Vlaanderen).

Tina De Gendt (moderator)

Tina De Gendt is freelance journalist en historica. Ze schrijft ondermeer voor Psychologies, was coördinator van de wetenschapsbijlage van De Morgen en werkte mee aan uiteenlopende publicaties omtrent mentale en sociale gezondheid.

 

Praktisch

De wetenschapscafés Kortrijk vinden plaats in VC Mozaïek, Overleiestraat 15A in Kortrijk. De deuren gaan op dinsdag 13 november open vanaf 19.15 uur. Zo ben je zeker op tijd om een drankje aan de bar te bestellen. We beginnen om 20.00 uur..

Inschrijven hoeft niet en de toegang is gratis.

 

Interessante artikels, boeken en weetjes

 


 



Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: Nieuws over onze online edities sturen we naar alle abonnees. Ben je enkel daarin geïnteresseerd, vink dan een stad naar keuze aan.

Volg ons op facebook en twitter: