Forensisch onderzoek: de perfecte misdaad bestaat niet?

Kortrijk - 8 mei 2009

Onderwerp

Vroeger droomden kinderen ervan om brandweer of verpleegster te worden; nu wil men forensisch wetenschapper worden. Nieuwe carrièredromen die ingegeven worden door het enorme succes van de verschillende CSI-reeksen en de coole onderzoeksteams en –methodes die TV-detectives allerhande ter hunner beschikking hebben.

Forensisch onderzoek

Forensisch onderzoek of forensische wetenschap staat ten dienste van strafrechterlijk onderzoek. Het helpt bij het opsporen van daders of oorzaken van misdrijven op basis van wetenschappelijk bewijs. Er zijn heel veel verschillende onderzoeksgebieden en expertisevelden. Wist je bijvoorbeeld dat ook het opsporen van digitale misdrijven of het identificeren van slachtoffers uit de eerste wereldoorlog door forensische wetenschappers gebeurt?

Onder de loep

De ontwikkelingen op het gebied van forensisch onderzoek zijn stormachtig en forensische wetenschap speelt een steeds belangrijkere rol bij het oplossen en voorkomen van misdaden. In Nederland bestaat er zelfs een afstudeerrichting ‘Forensische Wetenschappen’. Tijd dus om eens een beetje verder te kijken dan de fictie van de TV-series.

Enkele vragen

Gasten

Specialist gerechtelijke geneeskunde Prof Dr. Michel Piette

Prof. dr. Piette is specialist in de gerechtelijke geneeskunde en hoofddocent aan de Universiteit Gent. Momenteel is hij ook vakgroepvoorzitter van de vakgroep gerechtelijke geneeskunde en coördinator van het Forensisch Instituut UGent (FI-UGent). Hij is tevens ook deskundige voor verschillende parketten, rechtbanken en hoven.

Specialist DNA-fingerprinting Prof. Dr. Dieter Deforce

Als hoofd van het labo Farmaceutische Biotechnologie van de Universiteit Gent is Prof. dr. Deforce verbonden aan het Forensisch Instituut UGent (FI-UGent). Hij levert hier de expertise omtrent DNA-fingerprinting.

Knack-journalist en moderator Joël De Ceulaer

Joël de Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie "Grote Vragen" voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."

Links

 


 Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: