Hoe wiskunde de wereld begrijpelijk maakt

Kortrijk - 26 Oktober 2021

Herbekijk deze editie op YouTube of herbeluister de podcast op Spotify
Voor een snelle samenvatting: scroll naar onder en bekijk het visueel verslag.

Wiskunde onbegrijpelijk? Niet voor onze gasten van deze editie! Noch voor hun collega’s ingenieurs, wiskundigen, epidemiologen, statistici en andere wiskundegebruikers. Zij gebruiken wiskunde net om de wereld om ons heen begrijpelijker te maken. Met deze fascinerende taal beschrijven ze patronen, systemen en vragen over de wereld, lossen ze vragen op en doen ze voorspellingen. Ze passen de taal toe op de verspreiding van virussen en nieuws, op economische vraagstukken, spelvormen, statistische problemen, en veel meer.

Gasten

Jan Baetens

Jan Baetens is verbonden aan de Vakgroep Wiskundige Modellering, Statistiek en Bio-informatica van de Universiteit Gent. Daarnaast is hij als gastonderzoeker verbonden aan de Universiteit van São Paulo en is hij actief op het vlak van ontwikkelingssamenwerking en wetenschapspopularisering (http://www.biowiskundedagen.ugent.be/). Als bio-ingenieur heeft hij een gezonde interesse in het gebruik van wiskundige modellen voor het beschrijven van biologische en natuurlijke processen, zoals de interactie tussen levende organismen, de verspreiding van bosbranden en de groei van schimmels, dit om een antwoord te bieden op beleids- en beheervraagstukken. Het voorbije anderhalf jaar werkte hij mee aan de modellering van de coronapandemie.

Toon Baeyens

Toon Baeyens studeerde wiskunde aan de Universiteit Gent en werkt sinds 2018 als doctoraatsonderzoeker aan de vakgroep Toegepaste Wiskunde, Informatica en Statistiek. Meer specifiek liggen zijn interesses vooral binnen de computationeel numerieke wiskunde. Toon deelt zijn liefde voor het vakgebied ook heel graag door een geavanceerd stuk wiskunde voor een breder publiek te brengen. Dit doet hij door lezingen en workshops te geven, bijvoorbeeld op Dag van de Wetenschap.

Jeroen Zuallaert

Jeroen Zuallaert modereert het gesprek. Hij is master in de Journalistiek en sinds 2011 redacteur bij Knack.

Waar en wanneer?

In VC Mozaïek, Overleiestraat 15a in Kortrijk van 19.45u tot 21.30u. Het wetenschapscafé wordt ook gelivestreamd op ons YouTube-kanaal.

Via deze Google form kan je vragen stellen. We doen ons best om je vragen te beantwoorden.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen welkom. Als de coronamaatregelen ons dwingen je toch te laten inschrijven, lees je het hier en op onze facebookpagina.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers beantwoorden mogelijks de vragen hierboven en meer, maar ook voor jouw vragen voorzien we graag tijd. Een cafégesprek met onderzoekers, daar dienen de wetenschapscafés voor.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé ons evaluatieformulier in!

Visueel verslag

 


 



Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: