Meer of minder Europa?

Kortrijk - 21 januari 2014

Onderwerp

Kijkt u al door een Europese bril?

We horen en lezen het iedere dag: strengere kwaliteitsnormen voor water en lucht, woningen moeten beter geïsoleerd worden, Europa reguleert de telecomrekeningen, etc. Europa heeft duidelijk een grote impact op onze manier van leven. Maar zijn we hier als euroburger wel voldoende over geïnformeerd, laat staan betrokken?
 
Het verhaal van Europa begon goed. Men wilde een einde te maken aan de talrijke en bloedige oorlogen tussen buurlanden, die hun hoogtepunt kenden in de Tweede Wereldoorlog. Slaagt Europa nog steeds in die vredesmissie? Welke rol speelt Europa nu in de wereldpolitiek?
 
Dankzij de invoering van de euro kwam een einde aan schommelende wisselkoersen en konden we veel beter prijzen vergelijken met onze buurlanden. Ook nu, na de economische crisis, blijven heel wat Europese leiders de Europese munt met hand en tand verdedigen. Toch willen enkele landen de euro vaarwel zeggen. Waarom eigenlijk?
 
Soms lees je in de krant dat een vereniging zoals Amnesty International of Gaia, België aanklaagt bij Europa. Wat gebeurt er met die klacht? Kan Europa deelstaten op de vingers tikken? Hoe verhoudt Europa zich tegenover de deelstaten? Wie heeft de meeste (politieke) macht?
 
De meningen lopen duidelijk sterk uiteen: moet er nu meer of net minder Europa zijn?

Enkele vragen

Gasten

Politicoloog Prof. Dr. Hendrik Vos

Hendrik Vos is als hoogleraar verbonden aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de Universiteit Gent. Hij doceert in Politieke Wetenschappen en EU Studies. Samen met VRT-journalist Rob Heirbaut schreef hij het boek “Hoe Europa ons leven beïnvloedt”. De auteurs werden omwille van dit boek in 2008 bekroond met de Wablieftprijs voor Klare Taal, die jaarlijks wordt uitgereikt aan mensen die erin slagen om ingewikkelde onderwerpen op een bevattelijke manier uit te leggen. Hendrik Vos schrijft ook vaak stukjes over de Europese Unie in de krant en becommentarieert geregeld actuele gebeurtenissen in de Europese politiek. Daarnaast is deze duizendpoot ook directeur van het Centrum voor EU Studies. 

EOS redacteur en moderator Kim Verhaeghe

Kim Verhaeghe is wetenschapsredacteur bij het maandblad EOS. Als kind droomde hij van een carrière als wetenschapper, kon niet kiezen tussen biologie, natuurkunde of chemie, en werd daarom een beetje van dat alles. Hij spreekt over sportwetenschap, technologie, onderzoek en geschiedenis.


 



Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: