Productontwikkeling: van creatief idee tot afgewerkt product

Kortrijk - 8 april 2010

Onderwerp

Een product ontwikkelen, hoe eraan beginnen?

De dag van vandaag kunnen we stellen dat er een toenemende vraag is naar duurzame, betrouwbare, comfortabele producten met aandacht voor economische, maatschappelijke en vormgevende aspecten. Maar hoe begin je aan het ontwerpen van dergelijke producten? Want naast de reeds opgesomde aspecten dient er ook rekening  te worden houden met heel wat wetenschappelijke aspecten. Zoals de keuze van het materiaal, de sterkte van het product, de techniciteit van het product en veel meer!

Creativiteit: een aangeboren eigenschap?

Er wordt wel eens gezegd: ‘Ik? Ik ben niet creatief!’. Maar niets is minder waar. Iedereen bezit potentiële creativiteit.  Om dit naar boven te brengen werden heel wat creatieve tools en methodes ontwikkeld die de creativiteit bij mensen stimuleren. Deze tools en methodes worden onder andere gebruikt bij innovatieve bedrijven die op zoek zijn naar creatieve oplossingen waarmee ze vaak te kampen hebben. En het zijn ook net deze tools die leiden tot leuke, nieuwe en creatieve producten, gegeerd door de maatschappij.

Enkele vragen

Gasten

Industrial designer Ing. Alain Monnens

Alain Monnens studeerde af als licentiaat Productontwikkeling aan de Media & Design Academie te Genk. Momenteel werkt hij als docent op Howest binnen de opleidingen Industrieel Ontwerp en Industriële Productontwikkeling. Daarnaast heeft Alain een eigen ontwerpbureau waarbij reeds tal van succesvolle producten werden afgeleverd in onder andere de verlichtingssector en zitmeubelwereld. Hij won verder reeds diverse designprijzen, waaronder een Henry van de Velde Label en enkele Red Dot Design Awards.

Industrial designer Ing. Tore Bleuzé

Tore Bleuzé is afgestudeerd als Master industrial design aan Howest en heeft twee jaar als ontwerper gewerkt. Momenteel  is hij academiseringsassistent in Howest Industrial Design Center . Hij is gestart met een doctoraatsstudie rond een methodologie voor  de keuze van verbindingsmethoden  van de verschillende onderdelen in producten.

Knack-journalist en moderator Joël De Ceulaer

Joël de Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie "Grote Vragen" voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."

Links


 



Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: