To DNA or not to DNAHoeveel mogen we sleutelen aan een mens?

Kortrijk - 4 december 2018

Sleutelen aan het menselijk DNA: of het nu is om ziektes te bannen of 1000 jaar oud te worden. Misschien kan het binnenkort allemaal. Nieuwe technieken roepen de vraag op die iedereen associeert met ethiek: Móet alles wat kan? Waar enerzijds een groot optimisme heerst over de ongekende mogelijkheden van de technologie, moet er anderzijds ook aandacht zijn voor de keerzijde ervan. Tijdens dit café staan we niet alleen stil bij de vooruitgang en de mogelijkheden van DNA-technologie, maar denken we ook na over de ethische aspecten ervan.  

Vraagjes

Gasten

Els Van Mechelen

Heidi Mertes

Heidi Mertes is professor in de wijsgerige ethiek aan de Universiteit Gent, stichtend lid van het Bioethics Institute Ghent en voorzitter van De Maakbare Mens vzw, een vereniging die kritische reflectie stimuleert over de individuele en maatschappelijke impact van nieuwe medische technologieën. Ze is tevens lid van de Federale Commissie voor wetenschappelijk onderzoek op embryo’s in vitro. Haar onderzoek is toegespitst op de ethische problematiek rond nieuwe toepassingen in de reproductieve geneeskunde, embryo-onderzoek, stamcelonderzoek en genetica. 

Simon Demeulemeester (moderator)

Simon Demeulemeester (@SDemeulemeester) begon in 2011 als redacteur Politiek bij Knack.be, werd er vervolgens chef opinie en vanaf 2014 hoofdredacteur. In 2016 verhuisde hij naar de redactie van het magazine.

Praktisch

De wetenschapscafés Kortrijk vinden plaats in VC Mozaïek, Overleiestraat 15A in Kortrijk. De deuren gaan open vanaf 19.15 uur. Zo ben je zeker op tijd om een drankje aan de bar te bestellen. We beginnen om 20.00 uur.

Inschrijven hoeft niet en de toegang is gratis.

Lees meer

De maakbare mens - Overal DNA 

Artikel Knack - 's Werelds eerste genetisch gemanipuleerde menselijke embryo's zijn Chinees

Artikel Knack - Wetenschappelijke wereld verdeeld over drie-ouder-baby's: 'Ongeziene gevolgen'

Artikel Eos - Vlaming verwacht (te) veel van DNA 

Artikel Nemo Kennislink - Perfect gemaakt, wat moet je daar nou van denken?


 Vorige edities

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: