Wat?

Wetenschap en cafés, het is een ongewone combinatie. Maar wel één die werkt, zo weten wij ondertussen. Jaar na jaar ontvangen we meer bezoekers.

Geen aula, geen monoloog, geen overdonderende presentaties, geen klassiek debat, geen academische sfeer maar wel wetenschappers die gemoedelijk vertellen over hun werk en passie. Zowel zachte als harde wetenschappen komen aan bod.

Waar?

Alles begon in 2007 in het café van de Studio Skoop in Gent. Toen dit café te klein was geworden, weken we uit naar de bar van de Zebrastraat. In augustus 2014 verhuisden we opnieuw, deze keer naar de Herberg Macharius. Omdat die locatie niet rolstoeltoegankelijk is, verhuisden we in 2016 een derde keer, ditmaal naar eetcafé Toreke. Wie er in Gent niet live kan bij zijn, kan met dank aan Quindo (en daarvoor Urgent FM) ook opnames van het café herbeluisteren, terug te vinden via ons archief ("vorige edities", vanaf najaar 2014).

Eén jaar na de opstart van de wetenschapscafés in Gent, zijn we begonnen met cafés in Kortrijk. Daar zitten we in VC De Mozaïek. Sinds 2014 organiseren we ook wetenschapscafés in Brugge. Daar kun je ons vinden in hostel Snuffel. Ook van de cafés in Kortrijk worden tegenwoordig opnames gemaakt door Quindo.

Wie?

De wetenschapscafés in Gent, Kortrijk en Brugge worden georganiseerd door de cel Wetenschapscommunicatie van de Associatie Universiteit Gent (AUGent). De sprekers zijn onderzoekers of wetenschappers (meestal, maar niet altijd verbonden aan de AUGent) met een passie voor hun werk.

De moderator is telkens iemand met kennis van en interesse in het onderwerp van de avond, zoals bijvoorbeeld Mieke Dumont (Focus & WTV), Kim Verhaeghe (EOS), Reinout Verbeke (KBIN), Simon Demeulemeester (Knack.be), Dieter De Cleene (EOS), Tina De Gendt, ...

Maar ook jullie krijgen ruimschoots de kans om vragen te stellen. Als je ze liever niet luidop stelt, schrijf je vraag dan op een bierkaartje en speel het door naar de moderator.

Inschrijven?

De wetenschapscafés zijn gratis; inschrijven is niet nodig.

Je kunt je wel inschrijven op onze nieuwsbrief, zo blijf je zeker op de hoogte van onze volgende cafés! Je vindt de link onderaan de pagina van elk café.

Contact?

Toch nog een vraag? Stel ze via wetenschapscommunicatie@augent.be.