ANTIBIOTICASlachtoffer van eigen succes

Online - 13 Oktober 2020

Scroll naar onder voor meer info over herbekijken en herbeluisteren.

Inhoud

De euforie was groot toen antibiotica - vooral na WOII - een geweldig succes bleken. Antibiotica kunnen levens redden omdat ze ons genezen van bacteriële infecties en werden dus à volonté gebruikt bij zowel mens als bij dier. 

Op deze manier kon de voedingsindustrie voldoen aan de stijgende wereldbevolking en de steeds grotere vraag naar dierlijke producten. De farmaceutische industrie cashte en rustte op haar lauweren. Ook vandaag de dag is antibiotica nog altijd één van de meest voorgeschreven geneesmiddelen, hoewel bijna 50% (!) van alle voorgeschreven antibiotica bij mensen als overbodig wordt beschouwd. En dat is lang nog niet alles…

Je hoort het allemaal op dit tweede online wetenschapscafé van seizoen 2020-2021! Tot zeker eind 2020 gaan we digitaal. 

Sprekers

Bénédicte Callens

Bénédicte Callens is dierenarts en werkt bij AMCRA, het kenniscentrum voor antibioticagebruik en -resistentie bij   dieren in België. Hier schrijft ze mee aan de adviezen voor de betrokken sectoren en de overheid om naar een   duurzaam antibioticabeleid te evolueren in de Belgische diergeneeskunde. Bénédicte werkte voor het eerst rond de  antibioticaproblematiek voor haar  masterproef aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Ze ging na wat de invloed is van de toedieningsweg van antibiotica op het voorkomen van antibioticaresistentie bij vleeskippen. Gebeten door het onderwerp vervolgde ze haar onderzoek naar de impact van antibioticagebruik van varkens. Hiervoor bezocht ze Vlaamse varkensbedrijven om in kaart te brengen in welke mate ze antibiotica gebruiken. Na haar doctoraat werkte ze een tijdje bij Sciensano – het Belgisch instituut voor volksgezondheid – waar ze het voorkomen van resistentie bij bacteriën van verschillende voedselproducerende diersoorten opvolgde. 

Tom Coenye

Tom Coenye is professor Microbiologie aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Sinds 2006 leidt hij het Laboratorium voor Farmaceutische Microbiologie (LPM). Het onderzoek in het LPM spitst zich toe op verschillende aspecten van antimicrobiële therapie, waarbij voornamelijk aandacht besteed wordt aan antibioticumtolerantie in biofilms en de rol van gastheer-pathogeen interacties in biofilm resistentie. Daarnaast wordt er fundamenteel onderzoek gedaan naar innovatieve benaderingen om moeilijk te behandelen infecties te bestrijden. Prof. Coenye doceert verschillende vakken m.b.t. microbiologie en antibiotica aan bachelor- en masterstudenten farmaceutische wetenschappen.

Kim Verhaeghe (moderator) 

Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan een met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.

Hoe volg ik het wetenschapscafé?

Het wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 13 oktober, om 19.45 uur vanuit De Krook. Alles wat je moet weten om het café te volgen vind je in deze korte handleiding.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus snel ons evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

Dan is er hieronder de video-opname, ons visueel verslag en de podcast.

 

 


 



Vorige edities in Online

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: