De (on)zin van gevangenisstraf

Online - 9 juni 2021

Herbekijk dit wetenschapscafé of luister binnenkort naar de podcast. 
Onderaan deze pagina vind je het visueel verslag. 

Onderwerp

 

Onze sprekers laten u tijdens het wetenschapscafé graag meedenken over het hoe en het waarom van de zin of onzin van gevangenisstraffen.

  • Wat is het nut van gevangenisstraffen? Is een straf effectief?
  • Een gevangenis lijkt een archaïsch iets. Waarom zijn er nog gevangenissen? Zijn er geen (echte) alternatieven?
  • Hoe is het leven in de gevangenis? Is het een Club Med voor criminelen? Welke effecten heeft detentie op mensen? 
  • Wanneer komen mensen terug vrij? Hoe worden zij voorbereid op hun re-integratie? Wat betekent re-integratie eigenlijk? 

 

Sprekers

Ciska Wittouck

Ciska Wittouck (vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht – Universiteit Gent) studeerde Klinische Psychologie en Criminologische Wetenschappen. Ze is lid van de onderzoeksgroep Institute for International Research on Criminal Policy (IRCP). Haar onderzoeksinteresse situeert zich op het raakvlak tussen psychologie/psychiatrie en criminologie/recht (o.a. suïcidaliteit in detentie, drugbehandelingskamer, internering). Voor haar doctoraatsonderzoek in de Criminologische Wetenschappen ging ze na welke ervaringen en verwachtingen mensen met een interneringsmaatregel hebben over contacten met professionelen in hun interneringstraject. Momenteel geeft ze het keuzevak ‘Offender reintegration’ aan studenten Criminologie. Daarnaast is ze werkzaam als onderzoeker bij Howest en casemanager zorg bij het Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw in Brugge.

Luc Robert

Luc Robert (vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht – Universiteit Gent) studeerde Criminologie en Sociale en Culturele Antropologie. Hij werkte eerder aan de KU Leuven (2003-2010) en aan het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) te Brussel (2010-2018), waar hij samen met collega’s de eerste nationale recidivecijfers in België publiceerde. Zijn proefschrift in de Criminologische Wetenschappen focuste op een penologisch on(der)bestudeerd thema, namelijk waarom langgestrafte veroordeelden hun ganse gevangenisstraf achter de tralies (willen) uitboeten, in plaats van vervroegd de gevangenis te verlaten. In 2019 kreeg hij een BOF-postdoctorale onderzoekbeurs en werd hij deel van de onderzoeksgroep Institute for International Research on Criminal Policy (IRCP). Sindsdien is hij gastonderzoeker aan het NICC. Luc heeft bijna 2 decennia aan onderzoekservaring met penologische thema’s (o.a. invrijheidstelling, recidive, classificatie, detentieklimaat,…). Zijn onderzoek focust de afgelopen jaren op recidive en criminele carrières, met bijzondere focus op seksuele delinquenten.

Mieke Dumont (moderator)

Mieke Dumont studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte tot voor kort als journalist en nieuwsanker bij Focus en WTV. Momenteel is ze coördinator communicatie en publiekswerking bij Kunstencentrum Vooruit. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen. 

 

Praktisch

Hoe volg ik het wetenschapscafé online?

Het wetenschapscafé vindt plaats op woensag 9 juni 2021, om 19.45 uur vanuit De Krook in Gent. Alles wat je moet weten om het café online te volgen, vind je in deze korte handleiding.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Je kan jouw vraag stellen via deze link. We antwoorden niet onmiddellijk, maar verzamelen de vragen en geven die door aan onze moderator voor de vragenronde. Soms zullen we vragen bundelen. En waarschijnlijk zullen we ook niet alle vragen kunnen beantwoorden.

Kan ik het wetenschapscafé ook achteraf bekijken?

Ja! Nadien kan je hieronder de video-opname, het visueel verslag én de podcast vinden. 

Vertel ons wat je ervan vond

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus snel het evaluatieformulier in!


 



Vorige edities in Online

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: