KERNENERGIEWat zegt de wetenschap?

Online - 24 november 2020

Scroll naar onder voor meer info over herbekijken en herbeluisteren.

Inhoud

Gesprekken over kernenergie zijn vaak sterk gepolariseerd met uitgesproken voor- én tegenstanders. Daardoor laaien de emoties vaak hoog op, en dit ten koste van de kwaliteit van het debat. Tijdens dit café is het helemaal niet de bedoeling om kernenergie te vergelijken met andere energiebronnen waarbij de pro’s en de contra’s afgewogen worden. Wel willen wij een objectieve én heldere kijk bieden op de productie van kernenergie, en alles wat erbij komt kijken. Vragen die hierbij aan bod zullen komen zijn:

Je hoort het allemaal op dit derde online wetenschapscafé van seizoen 2020-2021! Tot zeker eind 2020 gaan we digitaal. 

Sprekers

Dirk Ryckbosch

Prof. Dirk Ryckbosch was van 2006 tot 2018 voorzitter van de vakgroep Fysica en Sterrenkunde aan de Universiteit Gent en expert in de elementaire deeltjesfysica. Sinds 2017 vertegenwoordigt Dirk Ryckbosch België bij de Raad van CERN, de Europese organisatie voor kernonderzoek in Geneve. De Raad bepaalt de wetenschappelijke, technische en administratieve richtlijnen van de Organisatie. Hij communiceert graag met een breed publiek over wetenschappen en hun relatie met de maatschappij. 

Matthias Vanderhaegen

Matthias Vanderhaegen studeerde af als nucleair ingenieur in 2010 in het interuniversitair programma BNEN, waarna hij heeft gewerkt op de nieuwe generatie kernreactoren met vloeibaar metaal als koelmiddel, zowel in België als Frankrijk. Sinds 2010 is hij parttime assistent aan de UGent voor de vakken gerelateerd aan kernreactortechnologie. Daarnaast is hij ook actief in de nucleaire industrie en bij de Belgian Nuclear Society, waar hij de huidige Young Generation Voorzitter is.

Mieke Dumont (moderator) 

Mieke Dumont studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte tot voor kort als journalist en nieuwsanker bij Focus en WTV. Momenteel is ze coördinator communicatie en publiekswerking bij Kunstencentrum Vooruit. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen.

Hoe volg ik het wetenschapscafé?

Het wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 24 november om 19.45 uur vanuit De Krook. Alles wat je moet weten om het café te volgen vind je in deze korte handleiding.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus snel ons evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

Dan is er hieronder de video-opname, ons visueel verslag en de podcast.

 


 Vorige edities in Online

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief: Nieuws over onze online edities sturen we naar alle abonnees. Ben je enkel daarin geïnteresseerd, vink dan een stad naar keuze aan.

Volg ons op facebook en twitter: