Van meer naar beterIdeeën voor een nieuwe economie

Online - 9 februari 2021

Inhoud

Klimaatopwarming, groeiende ongelijkheid, toenemende bore- en burnouts, technologische (r)evoluties, druk op de lokale handelaars zijn allemaal elementen waardoor de roep om ingrijpende verandering van het economisch systeem en de bredere maatschappij steeds luider klinkt. Maar we willen natuurlijk ook  onze verworvenheden niet loslaten. De voordelen van het huidige systeem zijn te talrijk om zomaar weg te gooien.

Misschien moeten we dus niet werken aan een vervanging of radicale omgooi van het huidige systeem, maar moeten we eerder kansen geven aan een complementair systeem dat van onderuit mogelijkheden creëert die met het bestaande systeem ondenkbaar zijn en dat tegelijk de sociale problemen en de klimaatcrisis aanpakt. Misschien zou het ook kunnen helpen om een veerkrachtiger en duurzamer maatschappelijk weefsel uit te bouwen dat de noden van de mensen beter kan lenigen in tijden van crisis (economische of biologische).

Tijdens dit café willen we een aantal van de mogelijkheden naar voor brengen die kunnen bijdragen tot een menselijkere en duurzamere maatschappij. Vragen die hierbij aan bod zullen komen zijn:

Sprekers

Jonas Van Lancker

Jonas Van Lancker is docent en onderzoeker aan de bacheloropleiding Netwerkeconomie van Howest. Daarvoor was hij actief als academisch onderzoeker gelink aan ILVO en UGent. De gemeenschappelijke topics doorheen zijn onderzoek en onderwijsactiviteiten zijn duurzaamheid, transitie en hoe via samenwerking nieuwe bedrijfsmodellen en waardesystemen te realiseren. Momenteel is hij projectmanager van het toegepast ESF onderzoeksproject LoREco, waar onderzoek gedaan wordt naar hoe lokale economieën te versterken en te verduurzamen. 

Sander Van Parijs

Sander Van Parijs heeft een achtergrond in urban studies. Bij de Universiteit Gent onderzocht hij het democratisch karakter van strategische en complexe lokale projecten in Vlaanderen. Daarnaast heeft hij praktijkervaring met het opzetten van allerlei cocreatieve stedelijke processen. Bij Muntuit is hij nauw betrokken bij de start en ontwikkeling van nieuwe gemeenschapsmunten als middel voor de transitie naar een duurzame en participatieve samenleving. Aan de hand van enkele in inspirerende voorbeelden (en eventueel een kort spel) kan Sander de samenhang tussen ons geldstelsel, sociale cohesie en duurzaamheid verhelderen.

Mieke Dumont (moderator) 

Mieke Dumont studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte tot voor kort als journalist en nieuwsanker bij Focus en WTV. Momenteel is ze coördinator communicatie en publiekswerking bij Kunstencentrum Vooruit. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen.

Hoe volg ik het wetenschapscafé?

Het wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 9 februari om 19.45 uur vanuit De Krook. Alles wat je moet weten om het café te volgen vind je in deze korte handleiding.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Je kan jouw vraag stellen via deze link. We antwoorden niet onmiddellijk, maar verzamelen de vragen en geven die door aan onze moderator voor de vragenronde. Soms zullen we vragen bundelen. En waarschijnlijk zullen we ook niet alle vragen kunnen beantwoorden.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus snel ons evaluatieformulier in!

Kan ik een aanwezigheidsattest / bewijs van deelneming krijgen?

Helaas niet. Het is onmogelijk voor ons om bij te houden wie de wetenschapscafés online meevolgt. We werken niet met inschrijvingen vooraf en je hoeft ook niet met een persoonlijke account in te loggen. We kunnen dus geen aanwezigheidsattesten op naam uitschrijven, sorry!

Deze editie gemist?

Dan is er hieronder de video-opname, het visueel verslag en de link naar de podcast.

 

 


 



Vorige edities in Online

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: