Hatsjie!Iedereen allergisch?

Brugge - 12 april 2016

Onderwerp

De opmars van hooikoorts en huisstofmijt is niet te stuiten. Het pollenseizoen start in het voorjaar en betekent voor steeds meer mensen een periode van snotteren, niezen en jeukende ogen. Vooral de jongere generaties worden getroffen. Bijna de helft van de groep van 20 tot 40 jarigen heeft last van hooikoorts (gras- en bomenpollen) of huisstofmijt. Over de hele Belgische bevolking gaat het over 1 op 3. Zijn we binnenkort allemaal allergisch? Wat is er aan de hand en kunnen we er iets aan doen?

Over pollen en huisstofmijten

Een allergie is een abnormale reactie van het lichaam op bepaalde stoffen die op zichzelf onschadelijk zijn. Hooikoortslijders die pollen (of stuifmeel) in de luchtwegen krijgen, maken antistoffen aan die de pollen aanvallen en daarmee de gekende symptomen veroorzaken. Het stuifmeel van bomen is er al vanaf het voorjaar maar het gros van de mensen krijgt last vanaf half mei, dan beginnen de grassen pollen te produceren. Maar ook de huisstofmijt kan heel wat ellende veroorzaken. Dit spinachtige beestje is met het blote oog nauwelijks zichtbaar en leeft in een vochtige, stoffige omgeving. Waarom de ene persoon wel en de ander niet allergisch reageert zou voor een deel genetisch bepaald zijn.

Voedselallergie

Ook voedselallergie is een gebied dat steeds meer in de belangstelling staat. Het gaat hier over een overgevoeligheidsreactie tegen bepaalde eiwitten in onze voedsel, zoals in koemelk, soja, vis, schaal- en schelpdieren, pinda’s, noten, tarwe,… Over voedselallergieën zijn er nog veel onzekerheden. Zuigelingen en jonge kinderen lijden er veel meer onder dan volwassenen. Dit heeft te maken met hun afweersysteem dat nog niet volledig ontwikkeld is. Het positieve nieuws is dan weer dat de klachten na een aantal jaren kunnen verdwijnen en dat de allergie uitgroeit.


Enkele vragen:

Gasten

Philippe Gevaert

Philippe Gevaert is allergie-expert en coördinator van het Allergienetwerk van het UZ Gent. Hij is ook verbonden aan de Universiteit Gent als hoofddocent neus-, keel- en oorheelkunde binnen de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.

Kim Verhaeghe - moderator

Kim Verhaeghe is wetenschapsredacteur bij het maandblad EOS. Als kind droomde hij van een carrière als wetenschapper, kon niet kiezen tussen biologie, natuurkunde of chemie, en werd daarom een beetje van dat alles. Hij spreekt over sportwetenschap, technologie, onderzoek en geschiedenis.

Praktisch

Links

 


 Vorige edities in Brugge

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: