Focus op aandachtKunnen we ons nog concentreren?

Brugge - 6 mei 2025

In een tijdperk waarin onze aandacht voortdurend wordt opgeëist door smartphones en sociale media, rijst de vraag: kunnen we ons nog echt concentreren?

Tijdens dit wetenschapscafé gaan twee onderzoekers dieper in op de complexiteit van aandacht en concentratie. We verkennen de impact van de digitale wereld op onze focus, onderzoeken technieken om onze aandacht te verbeteren en bespreken de rol van mindfulness.

Ontdek de laatste wetenschappelijke inzichten en leer hoe we ons kunnen wapenen tegen de aandachtscrisis.

 

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Gasten

Durk Talsma

Professor Durk Talsma Durk Talsma is geheugenspecialist en verbonden aan de vakgroep Experimentele psychologie van de Universiteit Gent. Hij is onderzoeker bij het Center for Cognitive Neuroscience en het Ghent Auditory Science Platform. Zijn onderzoek richt zich op hoe we verschillende zintuigen samen gebruiken en hoe onze hersenen aandacht verwerken.

Dirk Laverge

Dirk Laverge is lector aan HOWEST in Kortrijk, waar hij managementvakken doceert en stagecoördinator is. Hij heeft gewerkt aan de Universiteit van Paramaribo en bij de Generale Bank in Rijsel. Dirk gelooft sterk in hartcoherentie als techniek voor stressmanagement en past dit toe in zijn dagelijks leven en werk. Daarnaast is hij een fervent beoefenaar van mindfulness, wat hij inzet om zowel privé als professioneel beter om te gaan met stress.

Mieke Dumont 

Mieke Dumont studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte tot 2016 als journalist en nieuwsanker bij Focus en WTV. Momenteel werkt ze als projectcoördinator van de kusttriënnale Beaufort, bij Westtoer. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen..

Interessant lees- en luistervoer

- Artikel 'Haal het maximum uit je hersenen' - We gebruiken ze iedere dag (soms iets meer dan anders): onze grijze cellen. Om te studeren, om te herinneren, om beslissingen te nemen,... Maar hoe werken die hersenen van ons – en kun je ze trainen? Professor Durk Talsma brengt raad. (Durf Denken, 30/6/20)

- Artikel 'False memory is een ontzettend gevaarliujk fenomeen. Alles dat u nog niet wist (of vergeten was) over uw geheugen' -Welke herinneringen blijven ons het langst bij? Is een sterk geheugen een kwestie van aanleg of training? En kunnen we ons geheugen verbeteren? ‘Met sudokupuzzels train je de algemene fitheid van je brein, maar niet het vermogen van je geheugen’, zegt Durk Talsma, docent Geheugen en Cognitie aan de Universiteit Gent. (De Morgen, 2/3/24)

- Boek 'De glazen bol in ons hoofd' - Een boek geschreven door Juliette Taquet & Durk Talsma over hoe ons brein het verleden gebruikt om de toekomst te voorspellen. Waarom doet en beslist ons brein heel veel, zonder dat we ons daarvan bewust zijn?

- Video 'Stress en hartcoherentie' - In dit YouTube-filmpje legt Dirk Laverge, docent communicatiemanagement aan hogeschool Howest, de principes van hartcoherentie uit.

- Boek 'Blijven ademen' - In dit boek duiken Katrien Geeraerts en Louis Van Nieuland in op stress en de invloed ervan op je lichaam en geest. Het boek wil een gids zijn voor stressbeheersing en hartcoherentie. 

- Longread 'Denkkracht, geheugen, focus: Hoe werkt cognitie?' - Een longread geschreven door Marie-Anne Zuidhof. Hoe werken verschillende hersengebieden samen om overbodige informatie te filteren? (NPO Kennis, 5/4/23).

- In de aflevering 'Geheugen' van VRT-podcast 'Weet Ik Veel' vertelt neuroloog Sebastiaan Engelborghs waarom we ons geheugen nodig hebben om iets te kunnen leren. In ons werkgeheugen kunnen we slechts een zevental items tijdelijk opslaan. Maar ons langetermijngeheugen is quasi onbeperkt. Toch zijn er mensen met een absoluut geheugen. Die kunnen letterlijk een telefoonboek uit het hoofd leren. Hoe kan dat? 

Praktisch

Dit wetenschapscafé vindt plaats in Korf in Brugge (Naaldenstraat 4) op dinsdag 6 mei van 19.45 uur tot 21.30 uur.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen is welkom.Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event. 

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek. 

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!

Aanwezigheidsattest

Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je dat attest enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan.

Deze editie gemist?

Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag. 


 



Vorige edities in Brugge

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook, Instagram en Bluesky: