Ingrijpen in het brein: gevoelige materie

Brugge - 19 april 2022

Herbeleef het café via ons YouTube-kanaal.

Onze hersenen worden als iets mysterieus beschouwd en wetenschappers komen steeds meer te weten over dit bijzonder orgaan. Dankzij nieuwe technologie is er een ware revolutie aan de gang in het hersenonderzoek. Onderzoekers kunnen op een min of meer controleerbare manier onze hersenen beïnvloeden. Zo wordt elektrische hersenstimulatie nu ingezet als therapie voor bv. epilepsie, depressie of de ziekte van Parkinson. In dit café verdiepen we ons in de complexe wereld van de hersenen en hersenstimulatie. 

Enkele vragen die, naast jouw vragen, aan bod kunnen komen

 

Gasten

Marie-Anne Vanderhasselt

Prof. Marie-Anne Vanderhasselt is klinisch psycholoog, hoofddocent psychologie bij de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen (UGent) en hoofdonderzoeker in het Ghent Experimental Psychiatry Lab (GHEPLab). In haar onderzoek tracht ze fundamenteel en toegepast neurologisch onderzoek te integreren om zo de onderliggende mechanismen van stress en emotieregulatie beter te begrijpen. Ze onderzoekt o.m. de effecten van psychotherapie als die gecombineerd wordt met het stimuleren van het brein. 

Sven Vanneste

Prof. Sven Vanneste is neurowetenschapper. Hij is vooral geïnteresseerd in het bestuderen van neurologische aandoeningen en het ontwikkelen van nieuwe neuromodulatiebehandelingen. Hij wil begrijpen hoe de hersenen betrokken zijn bij specifieke aandoeningen zoals dyslexie, afasie, agnosie, fibromyalgie, neuropathische pijn, cognitieve stoornissen, obsessive copmulsive disorders, depressie en tinnitus. Hij doceert aan het Trinity College Dublin in Ierland en de University of Texas in de Verenigde Staten. 

Kim Verhaeghe (moderator)

Kim Verhaeghe is redacteur en nieuwscoördinator bij Eos Wetenschap.

 

Interessant lees- en luistervoer

 

Praktisch

Waar en wanneer

Dinsdag 19 april van 19.45 uur tot 21.30 uur in De Snuffel, Ezelstraat 42 in Brugge. Of vanuit je huiskamer via de livestream op ons YouTube-kanaal.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event. 

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek. Wie thuis volgt via de livestream, kan vragen stellen. We doen ons best om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. 

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

Herbeluister de podcast, herbekijk de livestream of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenares Zidiris.  

Visueel verslag

 


 Vorige edities in Brugge

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: