Mensenrechten: geen dode letter

Brugge - 14 maart 2023

Een architect die een nieuw gevangenisgebouw moet ontwerpen en nadenkt over hoe dat kan met respect voor de mensenrechten van gedetineerden. Of een vertaalwetenschapper die de kracht van woorden onderzoekt in de processen voor vluchtelingen. Of een computerwetenschapper die privacy op het internet onderzoekt. Het zijn allemaal linken met mensenrechten. Jarenlang waren mensenrechten uitsluitend een zaak voor juristen. Dat blijkt hoe langer hoe meer achterhaald. 

De strijd voor mensenrechten is dan ook nog niet gestreden. Integendeel. De laatste tien à vijftien jaar gaan indicatoren van mensenrechten en democratie steeds sterker achteruit. Ook in Europa. Het gaat dan bijvoorbeeld om persvrijheid of het recht op privacy. Om verworven mensenrechten in stand te houden, moeten experten uit verschillende domeinen de krachten bundelen en moeten we het brede publiek alert houden. 

In dit wetenschapscafé vertellen onderzoekers over hoe de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vandaag doorweegt in ieders leven en hoe ze allesbehalve een dode letter blijven.

"Where, after all, do universal human rights begin? In small places, close to home - so close and so small that they cannot be seen on any maps of the world. [...] Unless these rights have meaning there, they have little meaning anywhere. Without concerted citizen action to uphold them close to home, we shall look in vain for progress in the larger world." Eleonor Roosevelt
 
 

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Gasten

Didier Reynaert

Didier Reynaert is gastdocent aan de vakgroep Orthopedagogiek van de UGent. Hij doceert er ‘Ethiek en deontologie van het pedagogisch handelen’ in de 2de bachelor pedagogische wetenschappen.

Daarnaast is Didier Reynaert lector Sociaal Werk aan de Hogeschool Gent. Hij maakt er als senior researcher deel uit van het EQUALITY//ResearchCollective. Zijn expertise ligt in het domein van 'sociaal werk theorie', de 'studie van mensenrechten (van kinderen)’ en vraagstukken van sociale rechtvaardigheid. Centraal in zijn werk staat de ontwikkeling van een grondrechtenbenadering in het sociaal werk. 

Ellen Desmet

Prof. Ellen Desmet is hoofddocent migratierecht aan de Faculteit Recht en Criminologie van de UGent, waar ze de Onderzoeksgroep Migratierecht oprichtte. Haar onderzoek focust zich op de intersectie tussen migratierecht, mensenrechten en rechtsantropologie. Ze doceert migratierecht en ‘recht en samenleving’, en coördineert de migratierechtcomponent van de legal clinic mensenrechten en migratierecht.

Ze is lid van het Centre for the Social Study of Migration and Refugees (CESSMIR), het Human Rights Centre (HRC), het Human Rights Research Network (HRRN), het consortium Crime, Criminology and Criminal Policy (CCCP) en het Ghent Rolin-Jaequemyns International Law Institute (GRILI). Ze was lange tijd verbonden aan het Kenniscentrum Kinderrechten en de Onderzoeksgroep Recht en Ontwikkeling van de Universiteit Antwerpen.

Emma Vanpaemel 

Emma Vanpaemel is mede-oprichter van Mensentaal, een radioprogramma op urgent.fm en podcast waarin ze wetenschappers aan de UGent 'in mensentaal' interviewt over hun onderzoek. Voor het Gents Universiteitsmuseum dook ze in het hoofd van onderzoekers door ze aan het rad van de twijfel te laten draaien. Daarnaast is Emma freelance audiomaker en educatief, participatief en communicatief medewerker bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. 

Interessant lees- en luistervoer

Praktisch

Dit wetenschapscafé vindt plaats in Hostel Snuffel in Brugge op dinsdag 14 maart van 19.45 uur tot 21.30 uur.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen is welkom.Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event. 

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek. 

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!

Aanwezigheidsattest

Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je dat attest enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan.

Deze editie gemist?

Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.


 



Vorige edities in Brugge

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: