Wie zal er voor de kinderen zorgen?Kinderopvang in Vlaanderen

Brugge - 8 november 2022

Begin dit jaar stierf in kinderdagverblijf het Sloeberhuisje in Mariakerke een baby, vermoedelijk als gevolg van shaken baby syndrome. Het overlijden zorgde voor een golf van verontwaardiging en leidde mee tot het ontslag van toenmalig minister Wouter Beke. Het bracht ook kinderdagverblijven in het centrum van de aandacht. Parlementsleden klaagden het tekort aan controle en handhaving van de veiligheid in de crèches aan en een kinderpsychiater noemde onze kinderopvang niet meer goed genoeg voor het welzijn van onze kinderen. Sindsdien is - ook, en niet in het minst, omwille van de problematiek van plaatstekorten - het maatschappelijk debat over de kinderopvang niet meer gestopt.

Het zet aan tot reflectie. In Vlaanderen is kinderopvang in kinderdagverblijven en bij onthaalouders relatief ingeburgerd in vergelijking met andere landen. Het merendeel van de Vlaamse jonge ouders schakelt professionele zorg in voor hun baby’s en peuters om zelf te kunnen werken. Maar is dat wel een goede zaak? Kunnen anderen even goed voor jonge kinderen zorgen als de jonge ouders zelf?

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen:

Gasten

Michel Vandenbroeck

Michel Vandenbroeck is hoofddocent Gezinspedagogiek aan de UGent (Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen). Zijn onderzoek gaat onder meer over de voorschoolse voorzieningen (kinderopvang en kleuterschool) en over interventies in het gezin, met een sterke nadruk op hoe we omgaan met diversiteit, en met insluiting en uitsluiting.

Karolien Huylebroek

Karolien Huylebroek is gangmaker kinderopvang voor de opleiding ‘Pedagogie van het jonge kind’ aan Arteveldehogeschool. Ze volgt het beleid kinderopvang van nabij op, leidt een team van pedagogisch coaches en werkt mee aan praktijkgericht onderzoek dat bijdraagt tot innovatie en professionalisering van de sector.

Emma Van Paemel

Emma Vanpaemel is mede-oprichter van Mensentaal, een radioprogramma op urgent.fm en podcast waarin ze wetenschappers aan de UGent 'in mensentaal' interviewt over hun onderzoek. Voor het Gents Universiteitsmuseum dook ze in het hoofd van onderzoekers door ze aan het rad van de twijfel te laten draaien. Daarnaast is Emma freelance audiomaker en educatief, participatief en communicatief medewerker bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Praktisch

Dinsdag 8 november van 19.45 uur tot 21.30 uur in Hostel Snuffel, Ezelstraat 42 in Brugge.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen is welkom.
Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event. 

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek. 

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.


 



Vorige edities in Brugge

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: