Zorgzaam levenseinde: palliatieve zorg en euthanasie

Brugge - 7 december 2021

Onderwerp

Als we over iets zekerheid hebben in het leven, dan is het wel dat we vroeg of laat dood gaan. Toch denken we in onze Westerse samenleving liever niet aan de dood. We vinden het bijzonder moeilijk om de dood een plaats te geven in ons leven Ook over het bewust kiezen voor de dood bestaat er heel veel controverse, al verdwijnt het thema steeds meer uit de taboesfeer. Meer en meer mensen en verenigingen streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt voorop staat.

Enkele vragen:

Gasten

Veerle Coupez

Veerle Coupez is lector en onderzoekcoördinator Verpleegkunde bij Howest in Brugge. Veerle is verpleegkundige met een specialisatie in palliatieve zorg. Ze stond al vaak mensen en hun familie bij tijdens de palliatieve fase en het stervensproces. Ze vindt het belangrijk om open en eerlijk te spreken over het sterven, over euthanasie, over rouw, over zorg dragen en zorg ontvangen.

Griet Gobyn

Griet Gobyn is klinisch psycholoog van opleiding, en behaalde daarnaast nog  de titels van ‘Relatie- en gezinstherapeut’ en ‘Rouwtherapeut’. Griet werkte van 2015 tem augustus 2021 op de palliatieve zorgeenheid De Vlinder. Sinds 2018 werkt ze als vormingsverantwoordelijke voor het Heidehuis. In september is ze ook gestart als lector in het postgraduaat ‘Rouw en verlies’ aan de Arteveldehogeschool. Tot slot is ze ook coördinator van én therapeut in Groepspraktijk De Puzzel

Kim Verhaeghe (moderator)

Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan met een wetenschapper in dialoog gaat rond een centrale vraag.

Interessante links

Palliatieve Zorg West-Vlaanderen: https://www.pzwvl.be/

Palliatieve zorg Vlaanderen: https://palliatievezorgvlaanderen.be/

LevensEinde InformatieForum: https://leif.be/home/

Erasmus+ project van Howest: https://nursedupal.eu/

Praktisch

Het wetenschapscafé vindt plaats in de Snuffel, Ezelstraat 42 in Brugge. De deuren gaan open vanaf 19u30. Zo ben je zeker op tijd om een drankje te bestellen. Inschrijven hoeft niet en de toegang is gratis.

Locatie en tijdstip

Hostel Snuffel (Ezelstraat 42 8000 Brugge). We starten om 19u45.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers beantwoorden mogelijks de vragen hierboven en meer, maar ook voor jouw vragen voorzien we graag tijd. Een cafégesprek met onderzoekers, daar dienen de wetenschapscafés voor.

 

Kan ik ook online meevolgen en vragen stellen?

Absoluut! Ga naar ons Youtubekanaal en volg online mee.

Via deze Google form kan je vragen stellen. We doen ons best om je vragen te beantwoorden.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen welkom. Als de coronamaatregelen ons dwingen je toch te laten inschrijven, lees je het hier en op onze facebookpagina.

 

Covid-19 Afspraken

We volgen de richtlijnen van de overheid. Dat betekent dat je – vanaf de leeftijd van 12 jaar – een Covid Safe Ticket (CST) en identiteitskaart nodig hebt om het wetenschapscafé te bezoeken. 

Eens je CST gescand is, is het dragen van een mondmasker niet verplicht, maar natuurlijk wel toegestaan. We voorzien ook ontsmettingsgel.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé ons evaluatieformulier in!

 

Deze editie gemist?

Dan vind je hier na 7 december de video-opname, het visueel verslag en de podcast.


 Vorige edities in Brugge

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: