Artificiële intelligentie: slimmer dan de dokter?
Gent - 7 maart 2023
De wereld is in verandering. En hoe. Door de opkomst van artificiële intelligentie (AI) kunnen machines heel wat mensachtige vaardigheden vertonen, zoals rekenen, leren, plannen en creëren. Ook in de gezondheidszorg doet AI zijn intrede. Zo kan een arts dankzij de technologie aan je ogen zien hoe het met je hart is gesteld.
Welke mogelijkheden zijn er nog? Wat zijn de voordelen en wat zijn de valkuilen? En hoe zal de geneeskunde verder evolueren, voor de arts en voor de patiënt? Tijdens dit wetenschapscafé hebben we het over de impact van deze technologie op de gezondheidszorg. Onze sprekers vertellen jullie graag meer over de ‘slimme’ geneeskunde van de toekomst.
Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen
- Is artificiële intelligentie (AI) écht intelligent? Op welke manier neemt AI onze wereld over?
- Artificiële intelligentie kan aan je ogen zien hoe het met je hart gesteld is (lees hier) en helpt kankerdiagnoses te stellen (lees hier). What's next?
- Er is de laatste tijd veel te doen rond ChatGPT. Brengt ChatGPT écht de AI-robot dichterbij?
- Is wat ChatGPT doet verschillend van wat een expert zou doen om kennis te verwerven? Zo ja: hoe dan? Zo neen: wat is dan eigenlijk het probleem?
- Wat is het belangrijkste ethische probleem wanneer we AI gebruiken in dagelijkse toepassingen?
- Kan meer regelgeving (bvb GDPR) de mogelijke ethische problemen gerelateerd aan AI oplossen?
- Wat is de impact van AI op onze gezondheidszorg? Kan AI bijvoorbeeld zorgen voor minder medische fouten of verkeerde diagnoses?
- Wat is het effect van AI op de kosten van onze gezondheidszorg?
- Als we spreken over “ethische problemen bij AI", is het probleem dan de technologie zelf of de mensen die de technologie ontwikkelen/gebruiken?
- Zullen we ooit (geavanceerde) robots (moeten) beschouwen als mensen?
Gasten
Wim Van Biesen
Wim Van Biesen is diensthoofd nefrologie aan het UZGent en hoogleraar aan UGent, waar hij vooral Evidence Based Medicine doceert. Hij is medestichter van het consortium Verantwoordbare Digitale Gezondheidszorg. Hij heeft een sterke interesse in hoe we bestaande technologie op een onderbouwde en wetenschappelijk verantwoorde manier kunnen integreren in onze gezondheidszorg en in ons leven in het algemeen. Hiertoe probeert hij kennis en mensen van sterk uiteenlopende disciplines zoals geneeskunde, filosofie, ethiek, ingenieurswetenschappen, statistici samen te brengen om constructief van elkaar te leren.
Marie Dewitte
Marie is biomedicus van opleiding en werkt als docent bij Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, in de opleiding MCT (Multimedia & Creative Technologies). Ze geeft er les over datascience, basic programming, machine learning, deep learning en reinforcement learning. Daarnaast is Marie moduleverantwoordelijke voor AI for healthcare, de opleiding voor professionals. Eerder was ze actief bij onderzoekersgroep Sizing Servers Lab van Howest.
Moderator
Jeroen Zuallaert
Jeroen Zuallaert is sinds 2011 redacteur bij Knack.
Interessant lees- en luistervoer
- Het boek 'Deep Medicine' van Eric Topol
- https://www.mo.be/interview/zwart-dan-rijdt-de-zelfrijdende-auto-je-eerder-aan
- https://www.brainwash.nl/bijdrage/lode-lauwaert-artificiele-intelligentie
- https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/je-kunt-machines-geen-ethische-gedragscode-meegeven~b1937bbc4/
- https://www.hindustantimes.com/science/china-develops-ai-prosecutor-that-can-press-charges-with-97-accuracy-101640608118536.html
- Wetenschap uitgedokterd - Een slimme partner voor thuiszorg
Praktisch
Deze editie vindt plaats in Eetcafé Toreke van 19.45u tot 21.30u.
Inschrijven?
Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.
Kan ik ook vragen stellen?
Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek.
Vertel ons wat je ervan vond!
We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!
Aanwezigheidsattest
Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je die enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan.
Deze editie gemist?
Herbeluister de podcast, herbekijk het Wetenschapscafé via YouTube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.
Vorige edities in Gent
Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:
Volg ons op facebook en twitter:
