Artificiële intelligentie: slimmer dan de dokter?

Gent - 7 maart 2023

De wereld is in verandering. En hoe. Door de opkomst van artificiële intelligentie (AI) kunnen machines heel wat mensachtige vaardigheden vertonen, zoals rekenen, leren, plannen en creëren. Ook in de gezondheidszorg doet AI zijn intrede. Zo kan een arts dankzij de technologie aan je ogen zien hoe het met je hart is gesteld.

Welke mogelijkheden zijn er nog? Wat zijn de voordelen en wat zijn de valkuilen? En hoe zal de geneeskunde verder evolueren, voor de arts en voor de patiënt? Tijdens dit wetenschapscafé hebben we het over de impact van deze technologie op de gezondheidszorg. Onze sprekers vertellen jullie graag meer over de ‘slimme’ geneeskunde van de toekomst.

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Gasten

Wim Van Biesen

Wim Van Biesen is diensthoofd nefrologie aan het UZGent en hoogleraar aan UGent, waar hij vooral Evidence Based Medicine doceert. Hij is medestichter van het consortium Verantwoordbare Digitale Gezondheidszorg. Hij heeft een sterke interesse in hoe we bestaande technologie op een onderbouwde en wetenschappelijk verantwoorde manier kunnen integreren in onze gezondheidszorg en in ons leven in het algemeen. Hiertoe probeert hij kennis en mensen van sterk uiteenlopende disciplines zoals geneeskunde, filosofie, ethiek, ingenieurswetenschappen, statistici samen te brengen om constructief van elkaar te leren.

Marie Dewitte

Marie is biomedicus van opleiding en werkt als docent bij Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, in de opleiding MCT (Multimedia & Creative Technologies). Ze geeft er les over datascience, basic programming, machine learning, deep learning en reinforcement learning. Daarnaast is Marie moduleverantwoordelijke voor AI for healthcare, de opleiding voor professionals. Eerder was ze actief bij onderzoekersgroep Sizing Servers Lab van Howest. 

Moderator

Jeroen Zuallaert

Jeroen Zuallaert is sinds 2011 redacteur bij Knack.

Interessant lees- en luistervoer

Praktisch

Deze editie vindt plaats in Eetcafé Toreke van 19.45u tot 21.30u.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!

Aanwezigheidsattest

Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je die enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan.

Deze editie gemist?

Herbeluister de podcast, herbekijk het Wetenschapscafé via YouTube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris. 


 Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: