Bier brouw je met verstand!

Gent - 23 april 2013

Onderwerp

Een beetje geschiedenis

De geschiedenis van het bier houdt gelijke tred met die van de mensheid: een kleitablet uit Mesopotamië, daterend van 3000 v.C., maakt in spijkerschrift al melding van een brouwersrecept. Later werd bier geïntroduceerd in Egypte en Griekenland, vanwaar het verder verspreid werd in Europa. Eeuwenlang bleef het brouwen een zeer ambachtelijk, om niet te zeggen huishoudelijk, gegeven. Net als het maken van eten behoorde het brouwen tot het werkterrein van de vrouw en was 'brood' de grondstof om bier te maken.

Het brouwproces

Water, gerst, hop en gist zijn de vier basisgrondstoffen waarmee bier wordt gemaakt. Afhankelijk van de bierstijl die de brouwer wenst te maken, voegt hij daar nog kruiden, vruchten, tarwe of ruwe granen aan toe.
Het productieproces van bier is door de eeuwen heen steeds veranderd en verbeterd. Toch is de basis van het proces ongeveer hetzelfde gebleven. Van een graansoort (meestal gerst) worden de korrels tot kiemen gebracht en vervolgens gedroogd. Het resultaat is mout. De mout wordt vervolgens geschroot (geplet) en er wordt een moutpap van gemaakt die na filteren wort heet. Het wort wordt gekookt, meestal ook gehopt, en uiteindelijk gergist. 

Enkele vraagjes

Gasten

Anita Van Landschoot

Anita Van Landschoot heeft scheikunde gestudeerd aan de Universiteit Gent en is er na drie jaar onderzoekaan het Max-Planc-Institut Göttingen gepromoveerd tot doctor in de biochemie. Ze heeft 5 jaar postdoc-onderzoek verricht in de microbiële genetica aan de Universiteit Gent en twee jaar meegewerkt aan het eiwitproject bij Plant Genetic Systems. Zij is nu hoogleraar aan de HoGent en gastdocent onderzoek aan de Universiteit Gent, Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen.

Denis De Keukeleire

Denis De Keukeleire is doctor in de Scheikunde. Sinds oktober 2008 is hij eregewoon hoogleraar van de Universiteit Gent. Voorheen was hij hoofd van het Laboratorium voor Farmacognosie en Fytochemie aan de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen, Vakgroep Geneesmiddelenleer, en bekleedde hij tal van expert-en beleidsfuncties binnen en buiten de Universiteit Gent.

De Standaard-journalist en moderator Joël De Ceulaer

Joël De Ceulaer werkte van 1999 tot 2011 voor Knack. In oktober 2011 maakte hij de overstap naar De Standaard. De Ceulaer werkte ook mee aan Canvas-programma's zoals 'Spraakmakers' en 'Grote Vragen'. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé.

Links


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: