Biobrandstoffen: de beste oplossing?
Gent - 31 maart 2009
Onderwerp
Iedereen wil graag zo ecologisch mogelijk leven. En we weten allemaal dat er aan de voorraad fossiele brandstoffen ooit een einde komt. Biobrandstoffen zijn dus de toekomst. Maar zijn ze ook een goede oplossing?
Voor- en nadelen
Biobrandstoffen kun je halen uit allerlei plantaardige oorsprong: hout, houtskool, plantaardige olie, ... Deze staan tegenover fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardolie en aardgas. Voor de ontdekking van de fossiele brandstoffen, gebruikte men alleen maar biobrandstof. Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van biobrandstoffen: lagere CO2 uitstoot, grotere keuze voor wisselteelten, nieuwe mogelijkheden voor boeren, economische kansen voor ontwikkelingsland (zoals door de aanplanting van jatropha), inzet van braakliggende landbouwgronden, ... De nadelen zijn echter ook niet te verwaarlozen: concurrentie tussen landbouw voor voedsel en voor energie en stijgende voedselprijzen.
Sociaal-economisch of ecologisch?
Moeten we kiezen tussen ecologisch of sociaal-economisch verantwoord leven? En hoe verhouden de voordelen van biobrandstoffen zich ten opzichte van de nadelen? Je komt het te weten in dit wetenschapscafé!
Enkele vragen
- Waarom worden biobrandstoffen nog maar zo weinig gebruikt?
- Hoe 'groen' zijn ze eigenlijk?
- En veroorzaken ze echt hongersnood?
- Moeten biobrandstoffen gesubsidieerd worden?
- Welke soorten zijn er?
- Kan mijn auto op olijfolie rijden?
- En waar kan ik in Gent bio gaan tanken?
Gasten
Economist Prof. dr. Johan Albrecht
Prof. Albrecht is niet alleen professor milieu- en energiebeleid aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (UGent) maar ook senior fellow van de onafhankelijke denktank Itinera Institute, columnist bij De Tijd, en permanent lid van de Commissie Energie 2003 in opdracht van de federale minister economie.
Scheikundig Ingenieur Prof. dr. ir. Wim Soetaert
Als docent aan de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen leidt prof. Soetaert een onderzoeksgroep van zo'n 30 wetenschappers. Hij is ook initiatiefnemer en voorzitter van Ghent Bio-Energy Valley vzw dat tot doel heeft de Gentse haven uit te bouwen tot de grootste bio-haven van Europa.
Knack-journalist en moderator Joël De Ceulaer
Joël de Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie "Grote Vragen" voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."
Links
- Ecocampus is een milieuzorgproject van de Vlaamse overheid, op maat van het hoger onderwijs en onze partner bij de organisatie van dit Wetenschapscafé.
- Ghent Bio-Energy Valley promoot de ontwikkeling van bio-gebaseerde economie.
- De Organisatie voor Duurzame Energie Vlaanderen is de sectororganisatie voor duurzame energie in het Vlaams Gewest.
- FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie over biobrandstoffen.
- Nieuws omtrent het gebruik van biobrandstof in de wereld.
- Oxfam over biobrandstoffen
- Website van de federale Dienst Klimaatverandering
- Europese visie op biobrandstoffen
- Artikel over de lage beschikbaarheid van biobrandstoffen in België
Vorige edities in Gent