DeeleconomieHype of revolutie?

Gent - 12 september 2017

Herbeluister het wetenschapscafé op Mixcloud.

Onderwerp

Auto's, boeken, gereedschap, fietsen, hulp, slaapplaatsen... Over de hele wereld zijn mensen aan het delen. Wie iets weinig gebruikt of in overvloed heeft, kan het toegankelijk maken voor anderen. Het idee dat iedereen een eigen auto, een eigen ijskast en een eigen boormachine nodig heeft, is voor heel wat mensen achterhaald. Wat heb je aan een auto die meer stil staat dan rijdt? Delen is niet nieuw, we doen het al eeuwen! Van heel veel zaken is er meer dan genoeg.

Deeleconomie gaat eerder om 'toegang' dan om 'bezit'. Toegang tot mobiliteit wordt belangrijker dan het bezit van een een auto. Iedereen kan iets, iedereen heeft iets en door dit met elkaar te delen hebben we allemaal meer. Door mooie websites en handige apps zijn we in staat om op een makkelijke manier te delen wat we teveel hebben.

Onze gasten laten u tijdens het wetenschapscafé (@wetenschapscafe) graag meedenken over het hoe en het waarom van delen en de deeleconomie.

 

Gasten

Rogier De Langhe

Economiefilosoof Rogier De Langhe (@_roedel_) bestudeert al meer dan tien jaar processen van verandering in wetenschap en technologie. De afgelopen jaren is hij er steeds meer van overtuigd geraakt dat de digitalisering aan het doen is wat de industrialisering de afgelopen 250 jaar heeft gedaan. Dat betekent dat deze digitale –zo u wil- “revolutie” niet zomaar gaat over enkele nieuwe businessmodellen zoals Uber en Airbnb, maar de fundamentele manier aan het veranderen is waarop we onze maatschappij organiseren in zijn geheel. Klassieke onderscheiden zoals die tussen arbeid en kapitaal, werk en vrije tijd, bezit en gebruik, verliezen steeds meer de kracht om nog onze maatschappij te begrijpen, terwijl nieuwe spanningen rond privacy, platformmonopolies en informatiebubbels opduiken. Deze veranderingen overkomen ons niet zomaar, maar zijn onderdeel van grotere patronen van maatschappelijke verandering die op een abstracter niveau overeenkomsten vertonen met eerdere zulke patronen zoals die ten tijde van de overgang naar het sedentarisme en de overgang van de feodale naar de industriele tijd. De toekomst voorspellen is onmogelijk, maar ik ben ervan overtuigd dat een inzicht in historische patronen van verandering ons kan helpen om ze beter te begrijpen en er zo beter op te anticiperen

Vicky Fransen

Vicky Franssen (@VickyFranssen) is psycholoog en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool. Ze deed het voorbije jaar, samen met Karijn Bonne, Nicky Malfliet en Christel De Maeyer, onderzoek naar the Sharing Personality. De resultaten daarvan werden bekendgemaakt op verschillende congressen (IMGent, MIC conference Venetie, Slotevent AHS, UGent). Privé is ze lid van verschillende deelinitiatieven, zoals Flavr, Peerby, De Geef van Gent, ... Haar expertise en interesse gaat vooral uit naar sociale psychologie, sociale netwerken en media, community's en prosociaal gedrag. 

Simon Demeulemeester (moderator)

Simon Demeulemeester (@SDemeulemeester) begon als redacteur Politiek bij Knack.be, werd er vervolgens Chef Opinie en was van 2014 tot 2016 hoofdredacteur van de nieuwssite van het weekblad Knack. Nu schrijft hij weer voor Knack.

 

Praktisch

Het wetenschapscafés Gent vindt plaats in Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22 in Gent. De deuren gaan op dinsdag 12 september 2017 open vanaf 19u30. Zo ben je zeker op tijd om een drankje of een bordje tapas voor de kleine honger te bestellen. Inschrijven hoeft niet en de toegang is gratis.

 

Intressante artikels, boeken en weetjes

Artikel: 'Uber en Airbnb: Overheden duwen deeleconomie in handen van multinationals' (Knack - 4/11/15)
Artikel: Welke deeleconomie willen we? (De Morgen - 14/05/17)
Artikel: Waarom we onszelf te pletter werken (De Morgen - 10/05/16)
Artikel: Peeters wil meer rechtszekerheid voor wie af en toe 'deelt' (De Morgen - 27/03/17)

Video: Prof. Koen Frenken | De deeleconomie in 3 min
Video: De deeleconomie van thuis afgehaald: Marieke Hart at TEDxFlanders

Visueel verslag

Niet beschikbaar.

 


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: