Drugs in BelgiëWaar ligt de lijn?
Gent - 8 Oktober 2024
Drugs brengt wereldwijd enorme maatschappelijke uitdagingen met zich mee en raakt aan de levens van miljoenen mensen. Achter de schermen van de drugswereld gebeurt er veel meer dan vaak wordt gedacht.
In dit wetenschapscafé laten we twee onderzoekers aan het woord, die vanuit hun expertise dieper ingaan op zowel de productiezijde als de gebruikerszijde van drugs.
We duiken in de sociale dynamiek, van de mensen die betrokken zijn, over drugsgeweld tot de impact van drugsgeld op onze economie. En hoe zit het eigenlijk met onze kijk op middelengebruik en drugpreventie?
Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen
- In België worden op verschillende plekken drugs geproduceerd. Door wie en hoe gebeurt dat? En wat zijn de gevaren voor mens en milieu?
- Drugs komt vaak ons land binnen vanuit het buitenland. Hoe gebeurt dat precies en om welke welke drugs gaat het?
- Is België een cruciale speler in de internationale drugshandel?
- Op de drugsmarkt gaat het er vaak gewelddadig aan toe. Wat voor soort geweld komt hier veel voor?
- De productie van en handel in synthetische drugs in België trekt allerlei mensen aan. Hoe raken ze erbij betrokken en waarom is stoppen zo lastig?
- Er wordt veel geld verdiend met het maken en verhandelen van drugs. Dat heeft een grote impact op onze samenleving. Waarom is dat zo'n bedreiging, en hoe komt het geld in onze legale economie terecht?
- Wat is volgens onderzoek de beste manier om de groepen achter de synthetische drugsmarkt in België aan te pakken? Wat kunnen politie en justitie (beter) doen?
- De rol van vrouwen in de drugswereld wordt vaak onderbelicht. Wat doen zij precies?
- Middelengebruik kan problematisch worden. Hoe herken je dit? En hoe ga je om met iemand die hiermee worstelt?
- Goede preventie is essentieel, maar wat is goede preventie? Wat werkt echt, en wat niet?
- Middelengebruik verschijnt vaak in de media, maar hoe wordt het precies gepresenteerd?
- Alcoholgebruik lijken we makkelijker te aanvaardan dan het gebruik van andere middelen. Waarom is dat eigenlijk zo?
- Zijn er manieren om druggebruik veiliger te maken?
Gasten
Sophia De Serrano
Sophia De Seranno behaalde een Master in de Criminologie (Universiteit Gent, 2016) en behaalde aanvullende diploma's in Forensische Gedragswetenschappen en Bemiddeling. Sinds augustus 2021 is zij als doctoraal onderzoeker verbonden aan het IRCP, onder begeleiding van prof. dr. Charlotte Colman bij de Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht. Haar onderzoek richt zich op de synthetische drugsmarkt in België, waarbij ze een netwerkgerichte benadering hanteert.
Nicky Dirkx
Nicky Dirkx is lector in de opleiding orthopedagogie en coördinator van het onderzoekscentrum Substance Use and Psychosocial Risk Behaviours (SUPRB) aan HOGENT. Het onderzoekscentrum SUPRB wil het psychosociaal welzijn in de samenleving bevorderen door in te zetten op preventie, vroegdetectie, zorg én herstel bij middelengebruik, eetstoornissen en forensische thema's. Voordien werkte ze als orthopedagoge. Nicky specialiseerde zich binnen haar onderzoek in de onderwerpen alcohol(wetgeving), harm reduction, nachtleven en gesprekstechnieken.
Moderator
Emma Vanpaemel
Emma Vanpaemel is mede-oprichter van Mensentaal, een radioprogramma op urgent.fm en podcast waarin ze wetenschappers aan de UGent 'in mensentaal' interviewt over hun onderzoek. Voor het Gents Universiteitsmuseum dook ze in het hoofd van onderzoekers door ze aan het rad van de twijfel te laten draaien. Daarnaast is Emma freelance audiomaker en educatief, participatief en communicatief medewerker bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.
Interessant lees- en luistervoer
- Boek 'Tussen de lijntjes. Waarheden en vooroordelen over drugs: een gids zonder oordeel' door Nicky Dirkx, Tina Van Havere, Annemie Coone, Jan De Vos, Bert Hauspie, Mark Heremans, Zoya Barbier, Johan Jongbloet, Joan Lesseliers, Nina Harth en Keryan Van hamme.
- Filmpje 'Universiteit van Vlaanderen' - Is alcohol gevaarlijker dan xtc - Toxicoloog Jan Tytgat welk genotsmiddel het meest destructief is
- Artikel 'Wat brengt de toekomst voor de war on drugs?' - Professor drugsbeleid en criminologie Charlotte Colman is aangesteld als nationaal drugscoördinator. Vanuit haar expertise kijkt ze vooruit naar wat we kunnen verwachten op vlak van de drugsproblematiek in ons land.
- Artikel 'Drugscoördinator Charlotte Colman na 3 drugsdoden in drugslabo' (HLN, 4/4/24)
- Artikel 'Wat zit er allemaal achter een drugsbestelling?' VPRO-leesspecial over drugs (2021)
- Boek 'De mexicaanse methode'. Auteur Arthur Debruyne beschrijft een uiterst spannende speurtocht door een nieuwe tak van de Nederlands-Belgische drugsmisdaad. (2023)
- Serie 'Undercover'. Twee agenten gaan undercover in het drugsmilieu om één van de grootste XTC-producenten ter wereld te ontmaskeren. (4 seizoenen)
- Serie 'Bad bad Belgium'. Een Belgische dokter creëert de perfecte formule voor XTC en bouwt op enkele jaren tijd één van de grootste drugsnetwerken ter wereld uit. (2024)
- Podcast 'Goed om weten - Alcohol' - Help, mijn dochter wil Tequila serveren op haar sweet sixteen party. Nicky Dirkx brengt raad in deze aflevering.
Praktisch
Dit wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 8 oktober in eetcafé Toreke in Gent, van 19.45 uur tot 21.30 uur.
Inschrijven?
Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.
Wil je graag vooraf eten in Eetcafé Toreke? Dat kan! Er is pasta (bolognaise/veggie) te verkrijgen aan de bar tussen 18.00 en 19.30 uur.
Kan ik ook vragen stellen?
Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek.
Vertel ons wat je ervan vond!
We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!
Aanwezigheidsattest
Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je die enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan.
Deze editie gemist?
Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.
Vorige edities in Gent