EetstoornissenSpecial edition FilmFest Gent
Gent - 17 Oktober 2023
Eetstoornissen, wanneer de relatie met voeding een complexe dans van emoties en verlangens wordt. Voor sommigen draait het om het vermijden van voedsel, terwijl anderen zich houden aan strenge, schadelijke dieëten of in een vlaag van impulsiviteit groete hoeveelheden voedsel eten.
Tijdens dit wetenschapscafé verkennen experten de complexitiet van eetstoornissen. We duiken dieper in de laatste wetenschappelijke inzichten rond eetstoornissen en hebben oog voor de impact die het heeft op de levens van de mensen die ermee te maken hebben én hun omgeving.
Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen
- Leiden alle eetproblemen tot eetsoornissen? En wat is het verschil precies?
-
Meer mensen dan vroeger lijken een eetstoornis te ontwikkelen. Welke evoluties zijn merkbaar?
-
Wat doet een eetstoornis met het lichaam? Is er op dat vlak een verschil tussen volwassenen en kinderen?
-
Is de sociale media een echte boosdoener voor ons mentale welzijn? Verhoogt het de kans op een eetstoornis?
-
Eens een eetstoornis, altijd een eetstoornis. klopt dat?
-
Welke technieken worden succesvol toegepast om mensen van een eetstoornis af te helpen?
-
Welke therapieën worden nu volop onderzocht?
-
Hoe kan de omgeving mensen die leiden aan een eetstoornis ondersteunen?
Gasten
Caroline Braet
Prof.dr. Caroline Braet is klinisch psycholoog en gedragstherapeut. Ze is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Gent. Naast onderwijsopdrachten op het gebied van de ontwikkelingspsychopathologie doet zij in het bijzonder onderzoek naar de cognities, emoties en gedrag bij kinderen en adolescenten met eetproblemen. Momenteel leidt zij projecten op het vlak van eetgedrag, obesitas & eetstoornissen, hechting, en depressie bij kinderen. Een nieuwe focus in al deze projecten is de rol van emotieregulatie. Ze is coördinator en supervisor bij het Universitair Psychologisch Centrum Kind en Adolescent te Gent.
Zoya Barbier
Zoya Barvier is praktijklector Voedings- en dieetkunde bij HOGENT en de opleidingscoördinator van het postgraduaat 'Praktijkgerichte en contextuele benadering binnen de begeleiding van eetstoornissen'. Ze heeft zich gespecialiseerd in het samenspel tussen voeding en mentale gezondheid en de rol van voeding tijdens de opvoeding.
Moderator
Mieke Dumont
Mieke Dumont studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte tot 2016 als journalist en nieuwsanker bij Focus en WTV. Momenteel werkt ze als projectcoördinator van de kusttriënnale Beaufort, bij Westtoer. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen..
Interessant lees- en luistervoer
- Website 'Eetexpert'. Het Vlaams Kenniscentrum voor eet- en gewichtsprobelemen. Zowel de burger als professionele dienstverlener kan er terecht voor hulp of informatie. Je vindt er tal van wetenschappelijk onderbouwde informatie en tools die je op weg zetten.
- College Universiteit van Nederland 'Waarom vinden mensen met anorexia zichzelf te dik?'. Anouk Keizer (Universiteit Utrecht) doet onderzoek naar het verwrongen lichaamsbeeld van mensen met de eetstoornis anorexia.
- EOS-artikel 'Je eetpatroon vertelt misschien meer over je emoties dan je denkt'. Onderzoek toont een duidelijk verband aan tussen emotieregulatie en verstoord eetgedrag.
- Podcast 'Weet ik veel - Eetstoornissen'. An Vandeputte schreef een boek over eetstoornissen bij jongeren, ze vertelt erover bij Kobe.
- College Universiteit van Nederland 'Hoe ontstaat anorexia'. In dit college vertelt kinderarts Annemarie van Bellegem (Amsterdam UMC) wat er precies omgaat in het hoofd van een iemand met anorexia.
- Boek 'Ben ik te dik mama?' van An Vandeputte, klinisch psycholoog en gedragstherapeut en drijvende kracht achter vzw Eetexpert.be.
- Documentaire NPO3 Brandpunt+ - 'Van fitgirl naar onzichtbare eetstoornis' - Bij Yvonnen (29) en Gwen (27) sloeg hun fitte levensstijl door in dwangmatig 'gezond' eten en fanatiek sporten. oftewel de eetstoornis Orthorexia.
- EOS-tracé 'Tracé van snoep'. Dropjes, lolly's, nougat, marsepein, toffees en toverballen: de variatie in het snoepschap is eindeloos. De Belg eet jaarlijks zo'n 2,5 kilogram snoep. Waarom snoepen we zo graag en waarom kunnen we er niet mee stoppen? Waar komt al die suiker vandaan en wat geeft een rode, gele of blauwe kleur aan je snoep?
- Televisieprogramma 'Durf te vragen - Eetstoornissen'. Zeven vrouwen met verschillende eetstoornissen worden in een lege televisiestudio geconfronteerd met anonieme gedurfde vragen.
- Artikel 'Youtube lanceert nieuw beleid voor content over eetstoornissen' (HLN, 18/04/23)
- Brochure 'Centrum voor eetstoornissen Gent'. De afdeling Eetstoornissen van UZ Gent is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van patienten met een eetstoornis van de leeftid van 15 jaar.
- PSYNC is een consortium dat begaan is met het verbeteren van de mentale gezondheid van elke burger. PSYNC zet daarvoor onderzoeksprojecten op in nauwe samenwerking met verschillende partners en met een bijzondere focus op het realiseren van maatschappelijke impact en innovatie. PSYNC verenigt onderzoekers over 12 verschillende vakgroepen in vijf faculteiten van de UGent.
- Het onderzoekscentrum SUPRB van HOGENT wil het psychosociaal welzijn in de samenleving bevorderen door in te zetten op preventie, vroegdetectie, zorg én herstel van middelengebruik en -misbruik, eetstoornissen en forensische problematieken.
- Oproep 'Werk mee aan een onderzoek over eetstoornissen en problematisch middelengebruik'. Het HOGENT-Onderzoekscentrum ‘Substance Use and Psychosocial Risk Behaviours’ (SUPRB) is bezig met een onderzoek rond eetstoornissen en problematisch middelengebruik en is in dat verband op zoek naar een honderdtal studenten, maar ook volwassenen, die een enquête willen invullen.
Praktisch
Dit wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 17 oktober in de Festivaltent van het Filmfestival Gent (FFG), van 19.45 uur tot 21.30 uur.
Inschrijven?
Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.
Kan ik ook vragen stellen?
Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek.
Vertel ons wat je ervan vond!
We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!
Aanwezigheidsattest
Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je dat enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan.
Deze editie gemist?
Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.
Vorige edities in Gent
Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:
Volg ons op facebook en twitter:
