Forensisch onderzoek: de perfecte misdaad bestaat niet?

Gent - 18 november 2008

Onderwerp

Vroeger droomden kinderen ervan om brandweer of verpleegster te worden; nu wil men forensisch wetenschapper worden. Nieuwe carrièredromen die ingegeven worden door het enorme succes van de verschillende CSI-reeksen en de coole onderzoeksteams en –methodes die TV-detectives allerhande ter hunner beschikking hebben.

Forensisch onderzoek

Forensisch onderzoek of forensische wetenschap staat ten dienste van strafrechterlijk onderzoek. Het helpt bij het opsporen van daders of oorzaken van misdrijven op basis van wetenschappelijk bewijs. Er zijn heel veel verschillende onderzoeksgebieden en expertisevelden. Wist je bijvoorbeeld dat ook het opsporen van digitale misdrijven of het identificeren van slachtoffers uit de eerste wereldoorlog door forensische wetenschappers gebeurt?

Onder de loep

De ontwikkelingen op het gebied van forensisch onderzoek zijn stormachtig en forensische wetenschap speelt een steeds belangrijkere rol bij het oplossen en voorkomen van misdaden. In Nederland bestaat er zelfs een afstudeerrichting ‘Forensische Wetenschappen’. Tijd dus om eens een beetje verder te kijken dan de fictie van de TV-series.

Links


 Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: