GeopolitiekDe wereld als schaakspel?

Gent - 7 februari 2023

Oorlog in Oekraïne, torenhoge energieprijzen, chaos in het Midden-Oosten, coronapandemie, rivaliteit tussen de Verenigde Staten, China en Rusland. De wereld verandert aan een snel tempo, onder onze neus. Hoewel de toekomst zeer moeilijk te voorspellen is, ontrafelen onze sprekers enkele rode draden die doorheen dit mondiale politieke verhaal lopen. 

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Gasten

Sven Biscop

Prof. Sven Biscop is directeur van het programma 'Europa in de wereld' aan het Egmont - Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen in Brussel. Hij doceert aan de Universiteit Gent en aan het Europacollege in Brugge. Hij is een vaak gevraagd expert om de Europese strategie en het buitenlands veiligheids- en defensieregelingen van de Europese Unie, de NAVO en hun lidstaten te analyseren. 

Bart Dessein

Prof. Bart Dessein doceert aan de Universiteit Gent, waar hij hoofd is van de onderzoeksgroep 'East Asian Culture in Perspective: Identity, Historical Consciousness, Modernity'. Hij bestudeert de moderne en hedendaagse geschiedenis van China, de Chinese politieke filosofie en het nieuwe confucianisme. Hij publiceert over de geschiedenis van de internationale betrekkingen van China en over hedendaagse Chinese kwesties, in Europese en Chinese tijdschriften.

Moderator

Jeroen Zuallaert

Jeroen Zuallaert is sinds 2011 redacteur bij Knack.

Interessant lees- en luistervoer

Praktisch

Dit wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 7 februari in eetcafé Toreke in Gent, van 19.45 uur tot 21.30 uur.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event. 

Wil je graag vooraf eten in Eetcafé Toreke? Dat kan! Er is pasta (bolognaise/veggie) te verkrijgen aan de bar tussen 18.00 en 19.30 uur. 

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!

Aanwezigheidsattest

Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je die enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan.

Deze editie gemist?

Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.


 Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: